Izvor: eKapija | Subota, 07.07.2018.| 11:35
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Gradnja TE Banovići počinje na proljeće 2019.?

(Foto: SpaceKris/shutterstock.com)
Iako je početak izgradnje Termoelektrane Banovići najavljen za maj 2018. to se nije desilo. Razlozi su opravdani, navode iz Rudnika mrkog uglja Banovići, zato što se nije željelo požurivati.

Kako ističe prvi čovjek ove kompanije Munever Čergić, najvažnije je da se od projekta nije odustalo i da će Tuzlanski kanton i brže nego što javnost misli, u svojim granicama dobiti i drugu termoelektranu, prenosi RTV Slon.

- To je ono što interesuje i dioničare, i uposlenike, i javnost – projekat nije stao, nije zaustavljen! Dobili smo od Vlade FBiH pismo podrške upućeno konzorciju domaćih banaka. Istovremeno razgovaramo sa Razvojnom bankom Mađarske. Polovinom mjeseca imamo i drugi sastanak u Budimpešti zajedno sa kineskim partnerima. Nadam se da će se postignuti dogovor. Traže se i neki drugi modeli. Nadam se da ćemo do kraja rada ove vlade potpisati, ako ne, nadam se da ćemo do nove godine ili najkasnije do januara imati to privedeno kraju – kazao je Munever Čergić, generalni direktor RMU Banovići.

Čergić smatra kako nema razloga da dogovor ne bude postignut budući da su sve birokratske prepreke otklonjene, a neophodna dokumentacija obezbijeđena. U cijeli projekat izgradnje Termoelektrane Banovići do sada su uložena i višemilionska sredstva, dok su kineski partneri skoro do kraja realizovali sve ranije dogovoreno.

- Kineski partner je uradio izvedbeni projekat. Utrošili su do sada blizu 20 mil EUR. Mi smo također potrošili 7-8 mil KM. Od projekta se ne odustaje i nadam se da će u proljeće krenuti građevinski radovi. Čim se završi finansiranje, dva mjeseca poslije mi ćemo biti spremni da krenu građevinski radovi – dodao je Čergić.

Ukoliko sve bude okončano po ovom planu, i Kinezi ali i uprava Rudnika mrkog uglja Banovići, već u proljeće 2019. godine nadaju se početku izgradnje planirane termoelektrane. Rok za njeno puštanje u pogon je 40 mjeseci.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.