NavMenu

Spas za dijabetičare - Naučnici napravili insulin u tabletama?

Izvor: Novosti Petak, 06.07.2018. 08:18
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: shutterstock.com)Ilustracija
Poslije mnogo pokušaja i grešaka, konačno je pronađen način za oralno uzimanje insulina. Naučnici sa Harvarda nedavno su, u časopisu PNAS, opisali istraživanje u kome su uspjeli da proizvedu tabletu koja može da prođe sistem organa za varenje bez oštećenja.

Dijabetes tipa I je autoimuna bolest, često nasljedna, manje raširena nego dijabetes tipa II, na koju ne može da se djeluje preventivno. Kod te vrste dijabetesa imunološki sistem pogrešno napada i oštećuje ćelije gušterače koje proizvode insulin, hormon ključan za regulisanje nivoa glukoze. Ako dijabetes tipa I nije regulisan, može da izazove mnogo ozbiljnih zdravstvenih problema.

Da bi se spriječile komplikacije i stanje držalo pod kontrolom, osobe sa ovom dijagnozom moraju da uzimaju insulin u injekcijama ili putem insulinske pumpe. Oralno uzimanje insulina, san je kako pacijenata tako i ljekara, i bilo bi najbolja alternativa injekcijama, a nažalost, kada dođe u kontakt sa želudačnom kiselinom ili probavnim enzimima, insulin brzo propada.

Naučnici do sada nisu bili uspješni u nastojanjima da razviju oblogu tablete koja bi prošla prepreke sistem organa za varenje i ušla u krv.

Kako je navedeno u časopisu PNAS, naučnici sa Harvarda su stvorili složenu oblogu tablete koja čuva insulin od želudačne kiseline i enzima tankog crijeva, a koja može da prodre kroz zaštitne barijere crijeva. Zaštitni omotač štiti tabletu od kiselog okruženja, a otapa se tek u tankom crijevu.

Kada proteinski molekuli insulina uđu u sistem organa za varenje, tu se nalazi puno enzima čija je funkcija da razgrađuju proteine u manje aminokiseline, a insulin u tableti ostaje stabilan. Naučnici napominju da je tabletu lako proizvesti, jeftinija je od drugih terapija, ne propada lako i može jednostavno da se čuva do dva mjeseca na sobnoj temeperaturi, a traje duže nego neke vrste insulina u injekcijama.

Implikacije ove studije mogle bi zaista da budu velike, ako se i kod ljudi pokaže da tableta sigurno prolazi sve prepreke sistema organa za varenje, što je važno kako za insulin tako i druge lijekove sa peptidima. Insulin unesen oralno, objašnjavaju naučnici, do krvi će stići na način koji je dosta sličniji prirodnom lučenju insulina.

Ova metoda bi mogla da smanji popratne efekte povezane sa uzimanjem insulina u injekcijama.

Naučnici su vrlo optimistični i kažu da je sljedeći korak sprovođenje daljih istraživanja na životinjama, kako bi se potvrdilo da je tableta sigurna za probavu, a nakon čega bi otpočeli klinička testiranja na ljudima.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.