NavMenu

Evropska komisija obezbijedila 150 mil EUR finansijskih garancija za Zapadni Balkan - Potreban razvoj lokalnih sistema poslovne podrške

Izvor: eKapija Četvrtak, 05.07.2018. 15:43
Komentari
Podeli
(Foto: Saklakova/shutterstock.com)
Evropski komesar za proširenje Johanes Han podržao je juče, 4. jula, u Beču na sastanku ministara ekonomija učesnica Berlinskog procesa, zajednički prijedlog Evrokomora i Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke (KIF) da se uspostavi stalni dijalog poslovne zajednice regiona i evropskih institucija kako bi se kompanijama olakšalo poslovanje i što prije počele da uživaju vidljive koristi od regionalnih i evropskih integracija, navodi se u saopštenju Privredne komore Srbije.

- Zahvaljujući tako uspostavljenoj platformi kroz dijalog bismo zajednički blagovremeno markirali probleme sa kojima se privrednici suočavaju i uz podršku EU brže otklanjali prepreke za poslovanje i investiranje u regionu - izjavio je Marko Čadež, predsjednik Privredne komore Srbije i predsjednik Upravnog odbora KIF-a, nakon ministarskog sastanka na kome je predstavljao poslovnu zajednicu Zapadnog Balkana.

Istovremeno, dodao je Čadež, sa evropskim zvaničnicima već se razgovara o tome da privreda regiona napredak u prihvatanju evropskih standarda osjeti i prije zvaničnog članstva u EU, kroz manje troškove poslovanja i veću konkurentnost pred stranim investitorima.

- Ideja je da kada uskladimo neki set propisa, dio toga odmah počnemo da primjenjujemo, da se time već sada olakšaju trgovina i investicije, ne čekajući da se sva poglavlja zatvore i da postanemo članica EU - objasnio je Čadež.

Ministri evropskih zemalja i šest zapadnobalkanskih ekonomija – učesnica Berlinskog procesa odali su, po riječima Čadeža, priznanje zajedničkoj regionalnog privrednoj komori osnovanoj jula prošle godine u Trstu za doprinos jačanju regionalne saradnje i sprovođenju plana za uspostavljanje regionalnog ekonomskog prostora.

- Učesnici ministarskog sastanka, koji se održava uoči londonskog Samita o Zapadnom Balkanu, prepoznali su naš napredak u razvoju dijaloga javnog i privatnog sektora i izgradnji konkurentnijeg regiona, zalaganje za otklanjanje barijera u međusobnom poslovanju i stvaranje podsticajnijeg okruženja za privlačenje stranih ulaganja. Posebno su pozdravili lansiranje online investicione platforme koja region predstavlja kao jedinstvenu investicionu destinaciju - rekao je Čadež.

Ministri ekonomija regiona i evropski zvaničnici dijele mišljenje privrede kada je u pitanju recept za brži razvoj regiona, jačanje produktivnosti i konkurentnosti, otvaranje novih tržišta i povećanje izvoza, privlačenje investicija, smanjenje nezaposlenosti, posebno mladih.


- Uz regionalne integracije, kao prioritete zapadnobalkanskih ekonomija označili su pametan rast kroz digitalnu transformaciju, razvoj digitalnih vještina i dualnog obrazovanja, kao i podršku privatnom sektoru objezbeđivanjem malim i srednjim preduzećima, posebno mladim i inovativnim firmama, više novca pod povoljnijim uslovima za finansiranje rasta i razvoja - ukazuje Čadež.

Da bi se malim i srednjim preduzećima obezbijedio bolji pristup finansijama, saglasni su učesnici bečkog skupa, važno je da se uz prilagođavanje bankarske ponude potrebama i specifičnostima ovog sektora, obezbijedi pravni okvir za razvoj alternativnih, nebankarskih vidova finansiranja. Ministri ekonomija pozdravili su najavu Evropske komisije da će u naredne dvije godine obezbijediti 150 mil EUR garancija međunarodnim finansijskim organizacijama i bankama koje će finansirati investicione i projekte malih i srednjih preduzeća na Zapadnom Balkanu.

- A da bi mala i srednja preduzeća efikasnije koristila sredstava iz dostupnih evropskih, državnih fondova i novih, alternativnih izvora, ukazano je na potrebu boljeg informisanja i razvoja lokalnih sistema poslovne podrške privrednicima u čemu posebnu ulogu imaju privredne komore - rekao je Čadež.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.