Izvor: Tanjug | Srijeda, 04.07.2018.| 15:42
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Počelo ročište na kojem se glasa o nagodbi za Agrokor

(Foto: Damir Sencar/Shutterstock )
U dvorani Košarkaškog centra Dražen Petrović u Zagrebu danas, 4. jula, se održava ročište na kojem povjerioci Agrokora glasuju o nagodbi u sklopu procesa vanredne uprave.

Na ročište su pozvani svi povjerioci, pri čemu njih ukupno 3.069 ima otvorena potraživanja s kojima mogu da glasaju. Ročište je odlukom Trgovačkog suda zatvoreno za javnost, a vodi ga sudija Trgovačkog suda Nevenka Siladi Rstić, izveštava portal Index.

Sudija Rstić je poručila učesnicima ročišta da se danas glasa o nagodbi, a ne raspravlja o njoj i da pravo glasa imaju svi prisutni, što znači i povjerioci osporenih potraživanja, nezavisno od toga da li im je potraživanje osporio vanredni povjerenik ili neko od drugih povjerilaca.

Kako je rečeno, prisutni su povjerioci s iznosom neizmirenih potraživanja s pravom glasa u iznosu od 23,35 milijardi kuna (3,16 mlrd EUR), što čini gotovo 95% tih potraživanja.

Na samom početku ročišta pojavili su se prigovori predstavnika i preduzeća zbog netačno upisanih potraživanja zbog čega je sudija odredila pauzu, koju je naknadno u dva navrata produžila kako bi tabele s potraživanjima bile ažurirane.

Tako je predstavnik ZG Holdinga prigovorio zbog visine njihovih potraživanja utvrđenih u tekstu nagodbe. Tvrde da im nije isplaćeno sve što je navedeno, i da je iznos potraživanja umanjen. Kako su izračunali, razlika je 19,2 miliona kuna (2,6 mil EUR). Advokat Agrokora je rekao da je riječ o grešci "u pisanju i računanju".

Tomislav Orehovec, advokat Ivice Todorića, izrazio je bojazan da slučajeva poput ZG Holdinga ima još. Sudija mu je odgovorila da je to samo bojazan.

- Pošto je vanredni povjerenik do sada tajio kome će i kako predložiti pravo glasa, treba nam malo više vremena da složimo tabele (s potraživanjima) za nastavak - rekla je povjeriocima sudija Nevenka Siladi Rstić, objavljujući posljednju pauzu.

U prigovorima i žalbama povjerilaca navedeni su iznosi potraživanja koji se razlikuju od upisanih u tekstu nagodbe, a koji se kreću od 900 kuna (121,7 EUR) do 92 miliona kuna (12,44 mil EUR).

Glasanje će se odvijati u dvije faze - prva se odnosi na odobravanje prava glasa povjeriocima osporenih potraživanja, a druga na glasanje povjerilaca o samoj nagodbi.

Zbog velikog broja povjerilaca glasanje se neće obaviti dizanjem ruke, nego uz pomoć mobilne aplikacije koju je za tu svrhu razvila Agrokorova kompanija m-Start "m2voting".

Postupak glasanja o nagodbi završava u trenutku kada povjerioci, odnosno njihovi zastupnici potpišu zapisnik o ročištu, a rezultati će biti objavljeni po odluci sudije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.