NavMenu

IRB RS blokirao 40 mil KM povjerilaca Banke Srpske

Izvor: Capital Srijeda, 04.07.2018. 15:50
Komentari
Podeli
(Foto: JasaStyle/shutterstock)
Svi kupci koji su na posljednjoj licitaciji kupili imovinu Banke Srpske u stečaju platili su izlicitirane iznose i u narednim danima će i formalno postati novi vlasnici. Banka na računu trenutno ima 40 mil KM, ali taj novac je i dalje blokiran i ne može biti podijeljen povjeriocima, jer se Investiciono-razvojna banka (IRB) protivi diobi, potvrdila je za Capital stečajna upravnica banke Mirjana Golić.

Najznačajnija imovina koju je banka prodala na licitaciji održanoj krajem maja je poslovna zgrada u Banjaluci i Banjsko-rekreativni centar Srpske Toplice (Šeher).

- Svi kupci su uplatili izlicitirane iznose, ukupno nešto više od 7,8 mil KM. U toku je priprema za notarsku obradu i prenos vlasništva - kazala je Golić.

Ona je istakla da se na računu banke nalazi više od 40 mil KM, ali da taj novac ne može biti podijeljen povjeriocima, jer je u toku sudsko odlučivanje po žalbi IRB-a na odluku o diobi novca.

Radi se o žalbi kojom je IRB tražila od suda da stavi van snage odluku Odbora povjerilaca Banke Srpske o prvoj djelimičnoj diobi 17,7 mil KM. Nakon što je prvostepeni sud prihvatio njihovu žalbu, Banka Srpske je podnijela žalbu i spor je sada na Višem privrednom sudu u Banjaluci.

- Sud treba da donese odluku po žalbi IRB. Novca ima za podmirenje svih povjerilaca koji nisu uticali na poslovanje banke i za dio povezanih lica koji se nalaze u petom suspendovanom isplatnom redu, ali je zbog IRB-a stečaj blokiran do daljeg - rekla je Golić.

Dodala je i da je slala pet urgencija kako bi se ubrzali sporovi sa IRB-om i ubrzao stečaj, ali da te urgencije nisu imale nikakvog efekta.

- Cilj stečaja nije oročavanje novca po bankama, već namirenje povjerilaca - rekla je Golić.


Ona je istakla i da je, nakon prodaje zgrade banke u Banjaluci, donesena odluku da Banka Srpske od novog vlasnika iznajmi jedan sprat u kojem će nastaviti da obavlja poslove dok je u stečaju.

Kazala je i da će u narednom periodu na prodaju biti ponuđen i kreditni portfolio. Kao drugo rješenje navela je mogućnost da povezana lica preuzmu taj portfolio.

Na licitaciji održanoj 28. maja Banka Srpske prodala je zgradu u Banjaluci za 5,03 mil KM firmi ABC Finance i Banjsko-rekreativni centar Srpske Toplice (Šeher) koji je za 1,08 mil KM kupio Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Dr Miroslav Zotović. Osim ove, prodata je i brojna druga imovina.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Evo gdje 0,001% najbogatijih ulaže svoj novac

Ultra bogati uz sav novac žive drugačije od ostatka svijeta, pa i njihove strategije ulaganja izgledaju znatno drugačije od portfelja prosječnog investitora. - Iako ne postoji zvaničan prag za ulazak u klub 0,001% najbogatijih, centimilioneri ili pojedinci sa ukupnom neto vrijednošću od preko 100 mil USD dovoljno su bogati da bi bili dio ovog kluba - smatra Kevin Teng, izvršni direktor VRISE Wealth Management Singapura,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.