Izvor: Nezavisne novine | Srijeda, 04.07.2018.| 15:54
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Propao drugi pokušaj za izbor konsultanta za istraživanje nafte - Federalno ministarstvo odbilo neispravnu ponudu britanskog IHS Markita

(Foto: Pix One/shutterstock.com)
Drugi pokušaj Vlade Federacije BiH da pronađe stručnog konsultanta koji bi joj pomogao da raspiše međunarodni tender za dodjelu koncesije za istraživanje nafte i gasa je propao, jer je jedini ponuđač poslao tehnički neispravnu ponudu.

Tendersku dokumentaciju za posao koji je Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije bilo spremno da plati 1,5 mil KM preuzela su 22 zainteresovana ponuđača, ali je ponudu poslao samo IHS Markit iz Londona, svjetska renomirana kuća u oblasti konsultacija u energetskom sektoru.

Međutim, s obzirom na to da su napravili niz propusta u procesu dostavljanja ponude, Komisiji za sprovođenje postupka javne nabavke nije preostalo ništa drugo nego da resornom ministarstvu predloži da ponudu odbije, a što su ovi i učinili.

Kako se navodi u obrazloženju odluke o poništenju postupka javne nabavke, na svakoj stranici ponude kao i u obrascima pored potpisa ponuđača stajao je datum 20. april, dok je ponuda u ministarstvo stigla sedam dana ranije, tačnije 13. aprila. Takođe, nacrt ugovora je nepotpun i ostavljene su praznine koje je ponuđač trebalo da popuni.

Tenderskom dokumentacijom u dijelu koji se odnosi na bilans stanja traženo je da bude naveden period u posljednje tri godine. U ponudi je naveden period od 2014. do 2016. godine, dok podaci za 2017. nisu navedeni, čime nisu ispunjeni uslovi.

(Foto: QiuJu Song/shutterstock.com)
- Takođe, pojedini dijelovi ponude su dostavljeni na engleskom jeziku iako je traženo da ona bude dostavljena na jednom od tri jezika u BiH, a sam prevod teksta cjelokupne ponude je dosta nejasan, što je dovelo do dodatnih nejasnoća - navodi se u obrazloženju odluke.

Iako je i ovaj pokušaj propao, iz ministarstva poručuju kako ne odustaju.

- Ministarstvo je u postupku pripreme tenderske dokumentacije za raspisivanje novog poziva za izbor konsultanta. Planirano je da se novi javni poziv objavi do 15. avgusta 2018. godine - kazala je za Nezavisne Begajeta Habota, šef Odsjeka za geologiju u ovom ministarstvu.

Podsjećamo, prvi poziv za izbor konsultanta raspisan je još u oktobru 2017. godine, a tendersku dokumentaciju tada su preuzela 43 zainteresovana ponuđača, ali nije dostavljena nijedna prihvatljiva ponuda.

Inače, brojne svjetske kompanije godinama unazad su bile zainteresovane za istraživanja zaliha nafte i gasa na podučju ovog dijela BiH. Svjetski gigant Shell je još 2011. imao saradnju s Vladom FBiH. Imali su potpisan memorandum o razumijevanju, koji je produžavan i 2013. i 2014, ali ne i 2015, kada su se iznenada povukli.

Prošle godine obavijestili su resorno ministarstvo o namjeri da se vrate u projekat, međutim nisu se pojavili na zakazanom sastanku sa Vladom FBiH.

Mediji su 2016. pisali kako su osim ove kompanije za istraživanje "crnog zlata" zainteresovani i naftni giganti poput francuskog Totala, Key Petroleuma iz Australije i Spectruma iz Velike Britanije.

Nezavisne podsjećaju da je američka naftna kompanija Amoco 1989. godine dobila ekskluzivna prava da istražuje naftu u BiH, zajedno sa britanskom konsultantskom kućom Exploration Consultants Limited. Te dvije firme u svom istraživanju otkrile su naftu na sjeveru i jugu BiH. Rat u BiH je ubrzo počeo i spriječio ulaganja u naftna polja i bušenje.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.