Izvor: eKapija | Utorak, 03.07.2018.| 15:49

Nastavlja se projekat zapošljavanja LEP vrijedan 4 mil EUR - Potpisani ugovori s četiri nova lokalna partnera u BiH

Ilustracija (Foto: Edhar/shutterstock.com)
Ceremonija potpisivanja ugovora između četiri nova lokalna partnerstva za zapošljavanje i Međunarodne organizacije rada (ILO) za realizaciju projekta stručnog osposobljavanja i zapošljavanja nezaposlenih osoba u BiH održana je danas (3. jula 2018. godine) u Sarajevu.

U ime lokalnih partnerstava za zapošljavanje ugovore su potpisali vodeći aplikanti - Udruženje poslodavaca FBiH, Razvojna agencija Banjaluke CIDEA, Nova sigurnosna inicijativa i Link Mostar.

U okviru projekta "Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u BiH" (LEP), kojeg finansira Evropska unija u vrijednosti od 4 mil EUR, a realizira ILO, ovom prilikom dodjeljeni su grantovi vrijedni više od 190.000 EUR.

V.d. šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije EU u BiH Gianluca Vannini je kazao da je ovo konkretan projekat koji daje konkretne rezultate.

Po njegovim riječima, EU je putem ovog projekta već povećala broj ponuđenih poslova na tržištu za 180 i više od 1.000 ljudi je dobilo obuku.

- U budućoj implementaciji očekujemo da bude kreirano još 620 radnih mjesta. Već smo vidjeli konkretne rezultate na terenu. Obilazio sam teren i konkretno u Čapljini smo vidjeli već rezultate, gdje su kuhari i konobari obučeni i dobili su poslove - naveo je Vannini.

ILO LEP koordinatorica u BiH Amra Selesković je rekla da je u planu da se više od 2.000 nezaposlenih osoba prekvalifikuje i da se zaposli više od 600 ljudi.

- Do sada smo uspjeli uz pomoć 15 lokalnih partnerstava da osiguramo prekvalifikaciju za 1.086 nezaposlenih osoba širom BiH i da zaposlimo više od 180 osoba - navela je Selesković.

Napomenula je da ovaj projekat finansira Evropska unija sa više od 4 mil EUR, a njegov kraj se očekuje krajem aprila naredne godine.

- Intenzivno radimo na drugoj fazi kako bi i drugim zainteresiranim subjektima širom BiH omogućili da apliciraju za ovaj novac. Grantovi koji se dodjeljuju, obično su veći od 200.000 KM. Na području svake lokane zajednice imamo najmanje pet partnera - kazala je Selesković.

Govoreći o uvijetima za apliciranje, napomenula je da je praktično jedini uvjet povećanje broja zaposlenih.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.