Izvor: Indikator | Nedjelja, 01.07.2018.| 12:36

Firma iz Fojnice želi pokrenuti nekadašnje pogone Maglića - Namještaj za IKEA-u praviće se i u Foči

Ilustracija (Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)
Poslovni partner iz Fojnice, koji proizvodi namještaj za svjetski poznatu IKEA-u, zainteresovan je za pokretanje pogona u Foči u kome bi, prema prvim procjenama, posao moglo da dobije više od 300 radnika, izvijestila je ATV.

Ali, prvo je potrebno obezbjediti sirovinu koje na prostoru fočanskog šumskog gazdinstva nema dovoljno. Zato bi, kaže načelnik opštine, trebalo uključiti i okolne opštine u regiji.

- Mislimo da tih kapaciteta na regiji ima. Jednom drugačijom raspodjelom, drugačijim odnosnom i drugačijim razmišljanjem o našoj zajedničkoj potrebi da zaposlimo toliki broj ljudi ne samo iz Foče nego i cijele regije, ovaj projekat je moguće realizovati- kaže Radisav Mašić, načelnik Opštine Foča.

S tim se slaže i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Stevo Mirjanić. On je nakon sastanka sa Mašićem, poručuje da je priča o pokretanju pogona za proizvodnju namještaja vrlo ozbiljna i da će za nekoliko dana o svemu izvjestiti Vladu Srpske. Trebalo bi sagledati mogućnosti šumskih gazdinstava, ali i prerađivača iz Foče i okolnih opština, čime bi se pokušalo obezbijediti dovoljno sirovine za proizvodnju.

- Ja sam lično optimista. Vladi ću predložiti ovu informaciju da je razmatra zbog prije svega ozbiljnosti investitora ili ozbiljnosti prerade koja treba da zaposli sutra toliki broj radnika - kaže Mirjanić.

Pogon koji je planiran da se pokrene u Industrijskoj zoni Brod na Drini, gdje je nekada poslovao ugašeni drvni gigant Maglić, proizvodio bi stolice i ostali namještaj, a kompletna proizvodnja bila bi namijenjena za izvoz, navodi ATV.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.