Izvor: Beta | Subota, 30.06.2018.| 09:04
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Evropska unija spremna izdvojiti 600 mil EUR za saobraćajne projekte u BiH

Ilustracija (Foto: Milos Muller/shutterstock.com)
Evropska komesraka za transport Violeta Bulc izjavila je u petak (29. juna 2018. godine) u Sarajevu da je Evropska unija spremna da izdvoji 600 mil EUR za saobraćajne projekte u BiH, ali da od predstavnika različitih nivoa vlasti u ovoj zemlji zavisi da li će ta sredstva biti iskorištena.

Bulc je poslije sastanka s ministrom transporta i komunikacija BiH Ismirom Juskom navela da je putno povezivanje zemalja Balkana strateški interes EU.

Evropska komesarka je ocijenila da je BiH veoma bitna za EU, jer ta zemlja predstavlja važno čvorište za povezivanje regiona Zapadnog Balkana.

Prema njenim riječima, uprkos brojnim preprekama, koje su posljedica načina dogovaranja različitih nivoa vlasti, BiH i EU su na tom polju imale uspješnu saradnju u protekle dvije godine, a krenula je i realizacija "gotovo nemogućih projekata".

Bulc je pojasnila da se to odnosi na usvajanje strategije transporta za BiH i regionalnog saobraćajnog sporazuma, što je EU omogućilo rad na pripremi projekata i izgradnji tehničkih kapaciteta neophodnih za njihvo sprovodjenje.

Evropska komesarka je navela da vlasti BiH treba da se obrate Briselu, ako se ne slažu sa izgradnjom Pelješkog mosta, dodavši da je EU taj infrastrukturni projekat finansijski podržala na osnovu dokumentacije koju je dostavila Hrvatska.

- Evropska komisija je donjela odluku o sufinansiranju na osnovu dokumenata koje je dostavila Hrvatska. Projekat se sufinansira i iz Fonda za regionalni razvoj - kazala je ona.

Vlasti u BiH protive se gradnji Pelješkog mosta, smatrajući da se na taj način sprečava izlazak BiH na otvoreno more, na šta BiH ima pravo prema konvencijama UN.

Bulc je navela da je s predstavnicima vlasti u BiH razgovarala i o izgradnji Koridora 5C i saobraćajnice na jadransko-jonskoj ruti, kao i o značaju razvoja željeznica.

Evrokomesarka je u Sarajevu razgovarala i s predsjedavajućim Saveta ministara BiH Denisom Zvizdićem i premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.