NavMenu

FBiH blokira imenovanje Savjeta RAK-a - Sadašnjim članovima mandat istekao krajem 2018.

Izvor: Nezavisne novine Petak, 29.06.2018. 14:36
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: PORTRAIT IMAGES ASIA BY NONWARIT/shutterstock.com)Ilustracija
I pored toga što je članovima Savjeta Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH mandat istekao polovinom decembra prošle godine, procedura izbora novih članova još nije pokrenuta i po svemu sudeći o tome će odlučivati novi Savjet ministara BiH.

Inače, članove Regulatorne agencije za komunikacije BiH imenuje Parlamentarna skupština BiH na prijedlog Savjeta ministara, a s obzirom na to da još nije ni raspisan konkurs te da će Parlament BiH zasjedati još maksimalno dva do tri puta gotovo je sigurno da u ovom sazivu na dnevni red neće doći imenovanje novih sedam članova Savjeta RAK-a.

- Članove imenuju i Dom naroda i Predstavnički dom parlamenta BiH i gotovo je sigurno da u toku ovog mandata to neće doći na dnevni red, a vjerovatno ni na dnevni red Savjeta ministara koji predlaže listu za imenovanje. Regulatorna agencija za komunikacije na vrijeme je obavijestila parlament BiH da sadašnjim članovima ističe mandat, a zašto se na tome ne radi - ne znam - ispričao je izvor Nezavisnih blizak RAK-u.

U Ministarstvu transporta i komunikacija BiH odgovarajući na jedno od poslaničkih pitanja rekli su da je početkom februara ove godine donesena odluka o formiranju ad hoc komisije za postupak imenovanja Savjeta RAK-a te da je od kolegija oba doma parlamenta BiH i entitetskih ministarstava saobraćaja i veza zatraženo da imenuju svoje predstavnike u tu komisiju.

- Federalno ministarstvo prometa i komunikacija i pored urgencija još nije dostavilo traženi prijedlog, tako da Ministarstvo komunikacija i prometa BiH ne može pripremiti i dostaviti Savjetu ministara BiH Nacrt odluke o imenovanju ad hoc komisije - rekli su u Ministarstvu transporta i komunikacija BiH, dodajući da je Dom naroda predložio Darka Babalja, a Predstavnički dom Borjanu Krišto, dok su ispred Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske imenovani Vlado Lesijak i Zoran Sovilj.


Zbog čega Ministarstvo prometa i komunikacija Federacije BiH još nije dostavilo imena svojih članova za sastav ad hoc komisije Nezavisne nisu uspjelu saznati.

Sadašnji članovi Savjeta RAK-a (Plamenko Čustović, Zoran Tomić, Miloš Šolaja, Ljubo Božović, Faruk Borić, Nino Ćorić, Mirza Milišić) na mandat od četiri godine imenovani su 16. decembra 2013. godine, s tim što je proceduru izbora praktično sprovela prethodna vlast.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.