Izvor: Glas Srpske | Petak, 29.06.2018.| 12:19
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Konačno kreće izgradnja vjetroparka Trusina kod Nevesinja - Prvi kilovati krajem 2019.

Gradnja vjetroparka Trusina kod Nevesinja konačno bi mogla početi u narednih nekoliko mjeseci, nakon višegodišnjeg odgađanja i zakonskih peripetija koje su pratile ovaj projekat.

Prema riječima direktora preduzeća Eol prvi Zlatka Mandžuke, koje zajedno sa londonskom kompanijom Kermas i Opštinom Nevesinje učestvuje u realizaciji gradnje ovog vjetroparka na planini Trusina kod Nevesinja, ušli su u fazu kada više nije sporna realizacija ovog projekta vrijednog 140 mil KM.

- Očekujem da u narednih desetak dana dobijemo i dozvolu za izgradnju, čime bismo konačno krenuli sa prvim radovima. Prvi kilovati struje trebalo bi da "poteku" krajem 2019. godine - istakao je Mandžuka dodajući kako će sa danskom kompanijom Vestas u petak u zgradi Vlade RS svečano biti potpisan ugovor o kupovini i održavanju opreme za vjetropark.

U gradnji vjetroparka Trusini sa 87% učestvuje kompanija Kermas, Eol prvi sa 10, a opština Nevesinje sa 3%. Vlasnik Kermasa je poznati hrvatski bisnismen Danko Končar, koji živi i radi u Londonu.

Sberbanka Banjaluka je na čelu bankarskog konzorcijuma koji će finansirati više od dvije trećine vrijednosti investicije, dok su ostatak novca obezbijedili investitori.

Idejnim projektom planirana je gradnja 15 vjetroturbina ukupne instalisane snage 49,5 megavata. Projektovana godišnja proizvodnja bi trebalo da iznosi oko 160 gigavat-časova električne energije, što vjetroparku daje kapacitet da snabdijeva oko 40.000 domaćinstava ili grad sa oko 160.000 stanovnika.

Vlada RS je firmi Eol prvi u oktobru 2012. godine dala koncesiju na 30 godina.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.