NavMenu

Porastao nivo nekvalitetnih kredita u BiH

Izvor: eKapija Četvrtak, 28.06.2018. 15:27
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pressmaster/shutterstock.com)Ilustracija
Nivo nekvalitetnih kredita (NPL) u BiH i još nekim drugim zemljama u regionu je i dalje izrazito visok, viši i od 10%, navodi se u najnovijem izvještaju Bečke incijative, saopšteno je na sajtu Privredne komore USK.

Bečku incijativu, osnovanu na vrhuncu globalne finansijske krize 2008. godine, kao platformu privatno-javnog sektora za podršku bankarskim sektorima, čine Evropska komisija, Evropska investicijska banka, Evropska banka za obnovu i razvoj, Međunarodni monetarni fond i Grupacija svjetske banke.

Prosjek nivoa nekvalitetnih kredita u regionu iznosu 5,4%, što znači da je nivo NPL-a u BiH, koji iznosi 10,8%, dva puta viši od prosjeka.

Također, visok procent NPL-a zabilježen je i u Hrvatskoj i Srbiji. Kako se navodi u ovom izvještaju, krediti stanovništvu i nefinansijskim korporacijama rastu, dok je smanjeno finansiranje stranih banaka u regionu pa tako i u BiH.

Finansiranje stranih banaka ostalo je znatno ispod nivoa prije krize u većini zemalja, osim u Albaniji, Češkoj Republici, BJR Makedoniji, Crnoj Gori i Turskoj.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.