Izvor: eKapija | Četvrtak, 28.06.2018.| 15:27
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Porastao nivo nekvalitetnih kredita u BiH

Ilustracija (Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Nivo nekvalitetnih kredita (NPL) u BiH i još nekim drugim zemljama u regionu je i dalje izrazito visok, viši i od 10%, navodi se u najnovijem izvještaju Bečke incijative, saopšteno je na sajtu Privredne komore USK.

Bečku incijativu, osnovanu na vrhuncu globalne finansijske krize 2008. godine, kao platformu privatno-javnog sektora za podršku bankarskim sektorima, čine Evropska komisija, Evropska investicijska banka, Evropska banka za obnovu i razvoj, Međunarodni monetarni fond i Grupacija svjetske banke.

Prosjek nivoa nekvalitetnih kredita u regionu iznosu 5,4%, što znači da je nivo NPL-a u BiH, koji iznosi 10,8%, dva puta viši od prosjeka.

Također, visok procent NPL-a zabilježen je i u Hrvatskoj i Srbiji. Kako se navodi u ovom izvještaju, krediti stanovništvu i nefinansijskim korporacijama rastu, dok je smanjeno finansiranje stranih banaka u regionu pa tako i u BiH.

Finansiranje stranih banaka ostalo je znatno ispod nivoa prije krize u većini zemalja, osim u Albaniji, Češkoj Republici, BJR Makedoniji, Crnoj Gori i Turskoj.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.