NavMenu

Obnavljaju se staze za nordijsko skijanje na Igmanu i snoubord na Bjelašnici - ZOI '84 ulaže i 1,2 mil KM u sanaciju startne kuće

Izvor: eKapija Srijeda, 27.06.2018. 15:16
Komentari
Podeli
(Foto: Photoanto /shutterstock)
Kantonalno preduzeće ZOI '84 ovog ljeta sprovodiće intezivne radove na Bjelašnici i Igmanu, kako bi se sadržaji na ovim planinama pripremili za EYOF 2019, ali i za sve naredne turističke sezone.

U toku su tenderi za sanaciju i izgradnju staza za nordijsko skijanje na Velikom polju na Igmanu, sanaciju startne kuće na vrhu Bjelašnice, kao i tender za obnovu staze za snoubord na Bjelašnici.

Iz preduzeća ZOI '84 kažu da će investicija u sanaciju startne kuće, koja se nalazi na 2.067 metara, a čija je gradnja počela još 1982. godine, koštati 1,2 mil KM.

Sredinom jula bi trebalo da bude izabran izvođač radova.

- Ova investicija podrazumijeva gradnju restorana, vidikovca i ljetne bašte na samom vrhu Bjelašnice, što će biti aktuelno i tokom ljetne i zimske sezone - rekao je za eKapiju Adis Mušinović iz odjela za razvoj i investicije u ZOI '84.

Sanacija i izgradnja staza za nordijsko skijanje na Igmanu podrazumijeva radove na 5,5 kilometara staze, prema FIS standardima. Saniraće se dio staza koji je izgrađen za potrebe ZOI održanih 1984. godine, a ostatak će se graditi. Ta investicija će koštati 350.000 KM, rekao je Mušinović.

Manji obim radova očekuje se na snoubord stazi na Bjelašnici, čija će vrijednost iznositi oko 150.000 KM

ZOI '84 planira urediti i teren za hokej i umjetničko klizanje u Zetri, takođe za potrebe EYOF-a naredne godine, ali se čekaju finansije.


Ski staze na Bjelašnici

Bjelašnica već ima aktivan vertikalni transport i sistem vještačkog osnježavanja, i snjegom su u sezoni pokrivene dvije centralne staze, na 184.000 m2.

Sada se rade studije na sanaciji i poboljšanju kritičkih tački na stazama, koje će podrazumijevati zemljane radove, kako bi se poravnao teren. To se odnosi na čak 300.000 m2, a kako je rekao Mušinović, cilj je da se bar jedan dio uradi tokom ove godine. To će se svakako dugoročno isplatiti, s obzirom na to da raste broj skijaša na Bjelašnici, iz godine u godinu.

T.B.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.