Izvor: Nezavisne novine | Srijeda, 27.06.2018.| 15:47
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Stiže 11 mil EUR za Kantonalnu bolnicu Zenica - EBRD kreditira radove na uvođenju mjera energetske efikasnosti

(Foto: Kbze.ba)
Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i direktor Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Jan Braun potpisali su danas (27. juna 2018. godine) u Sarajevu sporazum o kreditu za projekat poboljšanja energetske efikasnosti u Kantonalnoj bolnici Zenica u vrijednosti od 10 mil EUR.

Bevanda i Braun potpisali su i sporazum o grantu EU u iznosu od milion evra.

Izražavajući zadovoljstvo zbog dobre saradnje BiH sa EBRD-om, Bevanda je rekao da će na osnovu danas potpisanog ugovora biti obezbijeđeni bolji uslovi za pacijente u zeničkoj bolnici.

- Ovim kreditom biće finansiran sistem grijanja koji povećava energetsku efikasnost, pa će osim smanjenja zagađenosti biti smanjeni i troškovi za grijanje - naveo je ministar finansija i trezora BiH.

Bevanda je precizirao da je rok otplate kredita 15 godina uz tri godine grejs perioda, kamata je promjenjiva, šestomjesečni euribor plus 1% marže.

On je naglasio da je i ovaj aranžman realizovan u duhu dobre prakse EBRD-a jer ga prati grant od milion evra, na čemu je zahvalio ovoj finansijskoj instituciji.

Braun je naglasio da će realizacija ovog projekta pospiješiti energetsku efikasnost u Zenici, podići kvalitet vazduha, te poboljšati grijanje zimi i hlađenje prostorije u kantonalnoj bolinici ljeti.

- Važno je naglasiti da će biti formirana i kompanija za distribuciju gasa u Zenici - rekao je Braun.

Prema njegovim riječima, u planu je i realizacija akcionog plana u sferi ekologije, čiji je cilj "Zenica–zeleni grad".


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.