Izvor: Nezavisne novine | Srijeda, 27.06.2018.| 10:00
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Klinika za anesteziju i intenzivno liječenje od septembra na Paprikovcu

Ilustracija (Foto: hxdbzxy/shutterstock.com)
Povodom planiranog preseljenja i smještanja svih organizacionih jedinica Univerzitetsko-kliničkog centra RS na Paprikovac, predstavljene su nove savremeno opremljene prostorije Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje, koje će osoblju i pacijentima donijeti značajno bolje uslove.

Slobodan Hajder, pomoćnik generalnog direktora za medicinske poslove UKC RS, rekao je da je Klinika za anesteziju i intenzivno liječenje praktično "srce" svih hirurških klinika i nosi veliku odgovornost.

- Preseljenje nas očekuje u septembru i radi se o velikom poduhvatu koji čekamo više od 40 godina. Nove savremeno opremljene prostorije će obezbijediti našim pacijentima uslugu kakvu dosad na staroj lokaciji nisu imali. Gotovo da nikad nisam čuo sumnju u stručnost naših ljekara od strane pacijenata, ali bile su žalbe na uslove, te će nam se vrlo brzo pružiti prilika da i taj segment na neki način zaokružimo i dobijemo bolje uslove - rekao je Hajder.

Darko Golić, načelnik Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje, rekao je da su uslovi u operacionoj sali loši i mjerenja su pokazala visoke koncentracije anestetičkih gasova, što je, kako kaže, ostavilo i posljedice na zdravstveno stanje osoblja i zdravstvenih radnika u operacionim salama.

- I u takvim uslovima mi smo zadnjih petnaestak godina godišnje imali više od 10.000 operativnih zahvata. Prelaskom u nove prostorije napokon dobijamo ljudske uslove za obavljanje najsloženijih operativnih zahvata. Što se tiče jedinice intenzivne terapije na staroj lokaciji, ona je imala 11 kreveta i jako je skromno opremljena, a prostorno skromno uređena - rekao je Golić.

Ističe da su bez obzira na to svake godine liječili između 2.500 i 3.000 životno ugroženih pacijenata.

- U novim prostorijama sa kapacitetetom od 22 kreveta dobijamo i novu opremu i to je početak boljeg perioda za sve radnike - kaže Golić.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.