Izvor: eKapija | Srijeda, 27.06.2018.| 09:17
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Banjaluka dobila Strategiju razvoja kulture do 2028.

Banjaluka (Foto: novak.elcic/shutterstock.com )
Banjaluka je u utorak (26. juna 2018. godine) prvi put dobila Strategiju razvoja kulture za period od 2018-2028. godine, koja je dio šireg plana i aktivnosti u vezi sa pripremom kandidature našeg grada za Evropsku prestonicu kulture 2024.

Prijedlog ovog strateškog dokumenta, kojim su trasirani pravci razvoja kulture za naredni desetogodišnji period u gradu, dobio je podršku na jučerašnjoj 24. sjednici Skupštine Grada, saopšteno je na sajtu grada.

Gradonačelnik Igor Radojičić rekao je da se ovim dokumentom dobija jasna trasa razvoja gradske kulture u narednih deset godina u smislu infrastrukture koja je potrebna, kulturne scene, ljudskih resursa i finansiranja kreativnih ideja.

- Radi se o jednom vrlo sistematičnom, inovativnom, svježem dokumentu koji predstavlja naš uvod u aplikaciju za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine. Da bi grad uopšte mogao da aplicira, potrebno je da ima dugoročno planiranje kulture – rekao je Radojičić.

On je rekao da grad ima dosta ambiciozan plan, te da se najveća ulaganja odnose na infrastrukturu, od čega je najveći pojedinačni projekat u Planu kapitalnih investicija – nova višefunkcijska kongresno-konferencijsko koncertna dvorana, te da je procijenjena vrijednost tog objekta zajedno sa pripadajućim zemljištem i eventualno hotelom visoke kategorije između 40 i 50 mil KM.

U tom pravcu, kako je rekao – usvojen je Regulacioni plan Centar Aleja čime je određena lokacija, a na jesen bi trebalo ići na vjerovatno međunarodni konkurs za idejno rješenje, a nakon toga će se moći ići u projekat traženja finansija.

Šef Tima za pripremu aplikacije "Banjaluka 2024" Marko Bilbija, rekao je da je ono što je važno jeste da se Tim tokom cijelog procesa donošenja ovog strateškog dokumenta trudio da bude maksimalno transparentan i participativan.

- Godinu dana intenzivno smo radili sa cijelom kulturnom scenom Banjaluke, sa kulturnim akterima, institucijama i organizacijama. Suština strategije jeste da kulturi da jedan jasan pravac i da cijelu kulturu postavi u jedan koherentan sistem, da sada zapravo dobijemo jednu platformu za bolju komunikaciju unutar kulture i da dobijemo jedan pravac u kojem želimo da vidimo Banjaluku kroz tih deset godina koliko ovaj dokument propisuje – naglasio je Bilbija.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.