Izvor: Nezavisne novine | Srijeda, 27.06.2018.| 09:04
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kreće izgradnja pristupnog puta ka budućem aerodromskom kompleksu u Bihaću

Bihać (Foto: facebook.com/bihac)
Izgradnja aerodroma na lokalitetu Golubić, nadomak Bihaća, odvija se planiranom dinamikom i pri kraju je izgradnja zaštitne ograde oko parcele na kojoj će se nalaziti buduća pista, a odvijaju se i pripremni radovi na izgradnji pristupnog puta do budućeg aerodromskog kompleksa.

Ovo je potvrdio Elvedin Sedić, direktor Javnog preduzeća Aerodrom Bihać, koje je nosilac cijelog projekta.

- Ove godine smo planirali uraditi neke pripremne infrastrukturne radove, kao i sam projekat budućeg aerodroma, što je najznačajnija stavka - kazao je Sedić.

Prema njegovim riječima, sve aktivnosti zavise od procedura javnih nabavki koje često, zbog žalbi učesnika i drugih problema, uspore čitav proces.

- Jednostavno, mi ne možemo uticati da se ljudi žale u postupcima javnih nabavki i da taj proces, umjesto mjesec dana, traje po nekoliko mjeseci. Naravno, tu su i vremenske neprilike, koje nam nisu išle na ruku - kazao je Sedić.

Prema njegovim riječima, uporedo s ovim aktivnostima odvija se i eksproprijacija privatnog zemljišta u cilju izgradnje budućeg aerodroma, što je jedna od najzahtjevnijih aktivnosti kada se radi o realizaciji čitavog projekta. Procjene su kako će eksproprijacijom biti obuhvaćeno oko 500 privatnih parcela.

U toku je izrada glavnog projekta aerodroma. Aerodrom će se prostirati na površini od oko 200 dunuma. Vlada FBiH se obavezala da će svake godine u ove svrhe izdvajati po 2 mil KM, a računa se i na inostrane investicije.

Koji radovi su izabrani kao najbolja idejna rješenja ovog aerodroma pogledajte na linku.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.