Izvor: Klix | Utorak, 26.06.2018.| 15:21
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Izvoz drvne industrije za četiri mjeseca veći od 400 mil KM - Za dalji razvoj neophodno kvalitetno osposobljavanje kadrova

(Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)
BiH je u oblasti drvne industrije za četiri mjeseca ove godine ostvarila izvoz veći od 400 mil KM ili za 2% više nego u istom periodu prošle godine, izjavila je sekretar Asocijacije drvne industrije i šumarstva Vanjskotrgovinske komore BiH Selma Bašagić.

- U strukturi izvoza učešće namještaja je 41,9% za razliku od prošle godine, kada je bilo 38,9%, a smanjeno je učešće izvoza proizvoda nižih faza prerade, posebno šumarstva i rezane građe - rekla je Bašagić novinarima u Sarajevu, gdje je danas (26. juna 2018. godine) održan sastanak Skupštine Asocijacije drvne industrije i šumarstva Vanjskotrgovinske komore BiH.

Ona naglašava da je prošla godina bila dobra, te da je zabilježen izvoz koji je premašio 1,2 mlrd KM.

Bašagić je dodala da je pokrivenost uvoza izvozom u prošloj godini bila 343%, te da je uvoz povećan jer je povećan uvoz rezane građe i šumarstva.

Ona je rekla da je na današnjoj Skupštini Asocijacije drvne industrije i šumarstva Vanjskotrgovinske komore BiH predstavljen i USAID projekat sa posebnim osvrtom na stručno osposobljavanje kadrova za potrebe drvne industrije.

Potpredsjednik Asocijacije drvne industrije i šumarstva Vanjskotrgovinske komore BiH Suhad Ećo naglasio je da drvna industrija u BiH ima kapaciteta da poboljša i poveća izvoz finalnih proizvoda, a glavni problem da se to postigne je nedostatak kvalitetne sirovine i kriterijumi za njenu raspodjelu.

(Foto: YIFANG NIE/shutterstock.com)
- Mi ćemo podržati inicijativu upućenu Savjetu ministara BiH, a u vezi je sa zabranom izvoza trupaca i sirovine, jer se drvna industrija godinama suočava sa nedostatkom sirovine za domaće proizvođače koji se bave finalnim proizvodima, a s druge strane, postoji veliki izvoz trupaca i poluproizvoda - naglasio je Ećo.

On smatra da je neshvatljivo da firma koja ima dva radnika dobije veću količinu sirovina nego ona koja ima 200 zaposlenih i koja se bavi izvozom.

- Nadamo se da će Vijeće ministara imati sluha i razumijevanja kako bi ovo pitanje bilo riješeno što prije - istakao je Ećo i napomenuo da je primjetan nedostatak kvalitetnog kadra.

Profesor na Mašinskom fakultetu u Sarajevu, na Odsjeku za drvnu industriju, Murčo Obućina izjavio je da dalji razvoj drvne undustrije zavisi i od kvalitetnog obrazovanja i stručnog kadra.

- Dosadašnji razvoj drvne industrije zasnivao se na sirovini, jeftinoj radnoj snazi i tradiciji, a za njen dalji opstanak ključno je istraživanje, razvoj i edukacija. Iz šuma se sada koriste samo pilanski trupci, jednim dijelom celuloza, a najveći dio odlazi u ogrevno drvo - naveo je Obućina.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.