NavMenu

Završen remont visoke peći u ArcelorMittalu - Investicija vrijedna 50 mil KM

Izvor: Klix Utorak, 26.06.2018. 14:36
Komentari
Podeli
Kompanija ArcelorMittal danas, 26. juna, je svečano obilježila završetak kapitalnog remonta pogona Visoke peći. Ukupna vrijednost ovog kompleksnog projekta, koji je podrazumijevao i obimne radove u drugim pogonima, kao što su Energetika, Aglomeracija, Čeličana i Valjaonica, iznosi ukupno 50 mil KM.

Direktor ArcelorMittala Zenica Biju Nair je pojasnio kako je ovo najbitniji projekt od 1989. godine za Zenicu i ovu kompaniju.

- Ljudi iz 12 država svijeta su radili na ovom projektu, a uz njega su realizirani još neki manji projekti tako da je čitava željezara bila pod remontom. Imali smo izazov ponovnog pokretanja peći, ali smo uspjeli uz pomoć Boga i uposlenika - pojasnio je Nair.

Na realizaciji projekta, osim radnika ArcelorMittal Zenica bilo je angažovano i 1.000 radnika iz 12 zemalja svijeta. Glavni izvođač projekta je kompanija Danieli Corus, a njen direktor Niko Blaindal je kazao da su specijalizirani za remonte visokih peći, ali da ih je iznenadio timski rad i duh koji je bio prisutan prilikom realizacije ovog projekta u Zenici.


Projekt menadžer kompanije Danieli Corus Jang Blum je kazao kako su pripreme za ovaj veoma zahtjevan projekt počele prije 20 mjeseci te da je blizu 24.000 sati provedeno na inžinjeringu projekta.

- Projekt je bio težak, morali smo raditi 24 sata u kontinuitetu, ali smo imali dosta pomoći lokalnih izvođača radova. Izazov je bio zaustaviti visoku peć, imali smo rušenja i uklanjanje stvari u visokoj peći, ali smo na kraju uspjeli sve završiti bez posljedica i kršenja sigurnosti na radu - kazao je Blum.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.