NavMenu

Visoka cijena sirovina razlog poslovnog minusa sarajevske mljekare Milkos

Izvor: Dnevni avaz Ponedjeljak, 02.02.2009. 15:02
Komentari
Podeli

Sarajevska mljekara Milkos prošlu godinu završila je s prometom od 25 miliona maraka, ali ukupan bilans bio je negativan. U ovoj mljekari kažu da je glavni razlog negativnih rezultata visoka cijena sirovina.

- Plaćamo mlijeko od 0,18 do 0,20 maraka, ne uključujući troškove transporta, sakupljanja i analiza mlijeka. Milkos svojim farmerima plaća garantovanu minimalnu otkupnu cijenu mlijeka, što nije slučaj s drugim mljekarama. Također, visoki su troškovi i drugih sirovina, ambalaže i repromaterijala koje uvozimo - kaže za "Dnevni avaz" direktor Milkosa Adin Fakić.

Kompanija Teloptic 2004. je kupila 67 posto dionica i tako postala većinski vlasnik mljekare. Od tog perioda Milkos je u razvoj uložio 36,5 miliona maraka, od čega u najmoderniju procesnu opremu 25 miliona te deset miliona maraka u projekt izgradnje pogona za proizvodnju feta sira, mliječnih i sirnih namaza.

- Ovaj pogon bit će jedinstven u Evropi zbog tehnoloških rješenja koja se prvi put primjenjuju u oblasti proizvodnje sira. U okviru ovih projekata uložena su sredstva i u kupovinu novih uređaja za proizvodnju sladoleda, vrijednosti 1,5 miliona maraka - kaže Fakić.

On podsjeća da je Milkos lani kupio i farmu Spreča u Kalesiji, u koju je uloženo skoro 40 miliona maraka.

- Farma će imati 1.200 muznih krava i isto toliko grla u reprodukciji, a pratit će je sektor biljne proizvodnje i najsavremenije mehanizacije za obradu zemljišta. Po završetku izgradnje farme bit će zaposleno oko 100 radnika - ističe Fakić.

Milkos zapošljava 110 radnika i ima veoma mlad i stručan kadar koji odgovara zahtjevima koje je postavila sofisticirana, moderna i automatizirana oprema. U planu je zapošljavanje u oblasti proizvodnje mlijeka, jer Milkos intenzivno radi na rekonstrukciji, obnovi i izgradnji farme Spreča u Kalesiji.

Sarajevska mljekara lani je uvela jedan od najzahtjevnijih standarda u prehrambenoj industriji, ISO 22000:2005, kako bi na međunarodnom nivou uskladila standarde koji će osigurati potpun sistem upravljanja sigurnošću hrane.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.