NavMenu

BiH nastvalja pregovore o zajmu za Projekat energetske efikasnosti BEEP

Izvor: eKapija Utorak, 26.06.2018. 11:45
Komentari
Podeli
(Foto: SpeedKingz/shutterstock.com)
Vijeće ministara BiH je usvojilo Inicijativu za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o zajmu (Projekt energetske efikasnosti u Bosni i Hercegovini - II) između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, saopšteno je iz Vijeća ministara.

Predloženi projekt će pružiti apsolutnu podršku za ispunjavanje obveza i ciljeva iz strategije obveza iz Sporazuma Energetske zajednice. Vlasti su se po tom sporazumu obvezale da će poduzeti i implementirati relevantne direktive i propise EU-a iz oblasti energetske efikasnosti kao i dodatno potaći zapošljavanje i ekonomski rast. Također, kroz implementaciju mjera energetske efikasnosti ostvariće se 30 - 60% ušteda po svakom objektu, što će imati direktan pozitivan utjecaj na proračune i troškove vezano za energiju.


Navedeni projekt predstavlja nastavak prvog Projekta energetske efikasnosti (BEEP) na osnovu Sporazuma o financiranju između Bosne i Hercegovine i Međunarodne asocijacije za razvoj, koji je potpisan 29. oktobra 2014. godine na iznos od 20.800.000.00 SDR (ekvivalent 32 mil USD), od kojih je s 31. martom 2018. godine povučeno 16.455.635.00 SDR ili oko 24 mil USD.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.