Izvor: Glas Srpske | Utorak, 26.06.2018.| 15:43
Izdvojite članak Odštampajte vijest

RS u 2018. izdvaja 150 mil KM za nove elektrane - Za modernizaciju i rekonstrukciju postojećih 43 mil KM

Ilustracija (Foto: Echunder/shutterstock.com)
Za izgradnju i obnovu elektroenergetskih objekata u Srpskoj ove godine biće utrošeno skoro 200 mil KM, a do kraja ove ili najkasnije početkom 2019. počeće gradnja hidroelektrane Buk Bijela na području Foče.

U Elektroprivredi RS (ERS) ističu da će za modernizaciju i rekonstrukciju postojećih elektroenergetskih objekata biti utrošena oko 43 mil KM, dok je za izgradnju novih predviđeno 150 miliona.

- Da bi bilo obezbijeđeno sigurno snabdijevanje termoelektrana ugljem planirana je nabavka rudarske mehanizacije, kao i radovi na površinskim kopovima - naveli su u Elektroprivredi i dodali da je predviđen novac i za održavanje termoelektrana.

Naglasili su i da je dosta posla urađeno na pripremi i realizaciji važnih projekata u istočnom dijelu RS, kao što su hidroelektrane Buk Bijela, Dabar i Bileća.

- U toku su aktivnosti na formiranju preduzeća za izgradnju HE Buk Bijela. Očekujemo da krajem ove ili početkom 2019. bude raspisan javni poziv za izgradnju te hidroelektrane - kazali su u ERS-u.

Kada je riječ o HE Dabar navode da su završeni istražni radovi i izrađeni elaborati, kao i glavni projekat za sve objekte ove hidroelektrane.

- Završena je i eksproprijacija zemljišta za pripremne radove, pristupni putevi, te objekti za snabdijevanje vodom gradilišta. U toku je gradnja dovodnog tunela, ulazne građevine i pristupnih tunela. Kada je riječ o HE Bileća probijen je dovodni tunel u dužini od 15,6 kilometara, te ulazna građevina sa zatvaračima - naveli su u ERS-u.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić rekao je da će HE Buk Bijela biti izgrađena po modelu "ključ u ruke". On je ocijenio da bi radovi mogli početi do kraja godine.

- Mnogo je urađeno i investirano kada je riječ o izgradnji HE Dabar i Bileća, a Vlada Srpske opredijelila se da ERS bude vlasnik svih ovih objekata - rekao je Đokić.

U ERS ističu da će ove godine u rad biti puštene hidroelektrane vrijedne skoro 60 mil KM.

- Planirano je puštanje u rad mini hidroelektrane Bočac 2, a vrijednost ove investicije je oko 40 mil KM. Trebalo bi da počne sa radom i HE Bogatić Nova, čija je vrijednost oko 18 mil KM - kazali su u ERS-u.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.