Izvor: Nezavisne novine | Ponedjeljak, 25.06.2018.| 15:49
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vlada RS obezbijedila milion maraka za projekte vodosnabdijevanja dva banjalučka naselja

Ilustracija (Foto: think4photop/shutterstock.com)
Ove godine trebalo bi da počne rješavanje problema nedostatka vode viših dijelova banjalučkih naselja Česma i Jagare, te da se poslije više decenija omogući stabilno vodosnabdijevanje stanovnika u ovim dijelovima grada.

- Ovaj projekat biće izveden uz pomoć Vlade RS, koja je obezbijedila finansijska sredstva u iznosu od milion KM za realizaciju dva projekta vodosnabdijevanja za naselja Česma i Jagare - objasnio je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i dodao da će 400.000 KM biti upotrijebljeno za realizaciju projekta u Česmi. Istakao je da se radi o dva velika projekta, koji već godinama čekaju na realizaciju i da se nada da će stanovnici ovih naselja već od sljedeće godine imati bolje uslove za život.

U Odjeljenju za komunalne poslove kažu da je u toku izrada glavnog projekta treće i četvrte visinske zone za vodovodnu mrežu u Česmi. Projekat obuhvata izgradnju rezervoara za potrošače u najvišoj, odnosno četvrtoj zoni, pri čemu je planirano da se do kraja jula ove godine pribavi projektna dokumentacija i krene u realizaciju ovog projekta. Izgradnjom ovog rezervoara stvoriće se preduslovi da se naredne godine krene u izgradnju kompletnog sistema vodosnabdijevanja viših zona naselja Česma i Krčmarice. Budućom mrežom biće pokriveno konzumno područje koje trenutno pokriva više od 500 domaćinstava u trećoj i četvrtoj zoni vodosnabdijevanja.

Drugi dio sredstava, u iznosu od 600.000 KM, biće upotrijebljen za izgradnju primarnog dijela vodovodnog sistema u Jagarama, što podrazumijeva dva rezervoara, dvije pumpne stanice, te dovodne i potisne cjevovode.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.