NavMenu

LRC kreditni biro: Sve veći broj građana u BiH otplaćuju tuđe kredite

Izvor: Investitor Ponedjeljak, 02.02.2009. 09:26
Komentari
Podeli

U Bosni i Hercegovini sve je veći broj prevarenih građana koji nedužni zapadaju u dugogodišnju agoniju zbog otplate tuđih zaduženja, s obzirom na to da se prema podacima LRC kreditnog biroa u posljednjih godinu dana na spisku našlo 1.300 osoba koje otplaćuju kredit za drugog.

To je za Fokus potvrdio Mirko Subotić, regionalni menadžer u banjolučkoj kancelariji LRC kreditnog biroa BiH, odnosno projekta "Registracija žiranata koji vraćaju ili su vraćali kredit za nekoga". Subotić kaže da je taj broj nesumnjivo veći, imajući u vidu da je tek manji dio prevarenih žiranata odlučio da prijavi prevaru.

"Ne radi se uvijek o ciljanoj prevari. Prema našoj evidenciji, najveći broj žiranata koji kredit otplaćuju za nekog drugog jesu upravo najbliži rođaci ili prijatelji, čak i članovi porodice nosioca kredita. Bila su dva slučaja, u Šamcu i Čajniču, gdje su iste osobe ciljano prevarile žirante i to za milionske iznose", rekao je Subotić. On je napomenuo da među osobama koji su etiketirane kao neplatiše kredita uglavnom nema ponavljača.

"Najčešće se sve desi spontano. Dovoljno je da nosilac kredita ostane bez posla pa da teret otplate padne na žiranta. To su ujedno i najčešći slučajevi. Obično se radi o iznosima od 20.000 do 40.000 KM", kaže Subotić.

Prema njegovim riječima, cilj projekta jeste da svaki prevareni žirant registruje onog za koga vraća kredite, čime se formira jedinstvena baza podataka pravnih i fizičkih lica koja ne plaćaju svoje kredite. Na taj način, kaže on, biće obilježene neredovne platiše, čime im se otežava ulazak u nove transakcije.

"Ne garantujemo da će nakon registracije žirantu biti vraćen novac, ali se šanse za to povećavaju. Prevarantima su ograničene mogućnosti da nađu novu žrtvu, jer sve naše banke članice imaju pristup bazi podataka neredovnih platiša. Mogu ih lako i brzo identifikovati u slučaju da pokušaju ući u nova dugovanja", kaže Subotić. Subotić ističe da provjera fizičkog ili pravnog lica traje najviše sat vremena.

"Pravna lica se provjeravaju lakše. Za fizička je potrebna saglasnost lica koje se provjerava, jer se radi o ličnim podacima. Ako on tu saglasnost ne da, to jeste prvi pokazatelj da nešto nije u redu i signal budućem žirantu da ne ulazi u takve poslove, jer bi upravo on mogao postati jedan od onih koji će plaćati tuđi kredit", kaže Subotić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.