NavMenu

Amerikanci zainteresovani za udjel MOL-a u Ini

Izvor: Nezavisne novine Subota, 23.06.2018. 11:55
Komentari
Podeli
(Foto: Divergent fotograph/shutterstock.com)
Nepunu godinu poslije otvorene ruske ponude za preuzimanje udjela MOL-a u Ini, Hrvatskoj je stigla nova ponuda – američka.

Otprilike deset mjeseci nakon što je Igor Sečin, prvi čovjek ruske naftne kompanije Rosnjeft i jedan od najbližih saradnika tamošnjeg predsjednika Vladimira Putina, javno iskazao interes za preuzimanje udjela koji mađarski MOL drži u hrvatskoj naftnoj kompaniji Ini, na adresu hrvatske Vlade stigla je još jedna ponuda.

Ali ovaj put s druge strane Atlantika. "Jutarnji list" u posjedu je pisma koje je početkom marta hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću uputila američka kompanija Castleton Commodities International (CCI) u kojem se izražava zvanični interes za ulazak u strateško partnerstvo s Vladom u Ini.

U pismu koje potpisuje jedan od predsjednika kompanije Fabrizio Zichichi navodi se da bi "CCI preuzeo ulogu strateškog investitora i partnera u Ini podržavajući ministarstva hrvatske Vlade u nizu ključnih sektora: kroz osiguranje finansiranja i kao ulagački partner, kao komercijalni partner u ugovornim odnosima kao što su prerade sirove nafte i derivata, trgovanje i opskrba finalnim proizvodima, upravljanje rizicima, vođenje investicionih projekata u svim segmentima poslovanja te menadžment ljudskih resursa".


Iako u pismu nije precizirano koliki bi udio u Ini američka kompanija željela preuzeti, važno je napomenuti da Zichichi vrlo izričito Vladi nudi i pomoć pri finansiranju eventualnog otkupa MOL-ovih dionica, pa tako i navodi da kompanija u ovom trenutku ima oko 3,6 milijardi dolara osiguranih kreditnih linija te mogućnost njihovog daljeg proširenja, s obzirom na to da posluje i ima komercijalne odnose s ukupno 25 međunarodnih banaka.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.