NavMenu

Svjetski čelnici u Davosu: Zelene tehnologije mogu pomoći ekonomiji

Izvor: Lider poslovni tjednik Subota, 31.01.2009. 11:04
Komentari
Podeli

Svjetski čelnici su u petak u Davosu zatražili da se ne skreće pozornost s pitanja klimatskih promjena iako će tema gospodarske krize dominirati velikim dijelom 2009. godine.

Britanski premijer Gordon Brown, njemačka kancelerka Angela Merkel, glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon i drugi sudionici Svjetskog gospodarskog foruma u Švicarskoj upozorili su da ne treba dopustiti da zabrinutost za gospodarstvo zasjeni potrebu rješavanja klimatskih promjena jer su ta dva pitanja međusobno povezana, javlja Hina.

Sudionici rasprave u Davosu ocijenili su da će alternativne energije koje bi trebale zamijeniti naftu, ugljen i druge izvore energije koje oslobađaju ugljični dioksid i onečišćuju, donijeti bitne ekonomske prednosti i potaknuti gospodarstvo. Ban je usporedio širenje "zelenih tehnologija" s "ubijanjem dvije muhe jednim udarcem", dok je Brown istaknuo da će klimatske promjene biti istaknuta tema na idućem sastanku skupine G20 u travnju jer je to od ključne važnosti za oporavak svjetskog gospodarstva.

"Tijekom 2009. glavna prepreka na putu za Kopenhagen mogla bi biti financijska kriza", rekao je danski premijer Anders Rasmussen. U prosincu će se predstavnici većine zemalja okupiti u Kopenhagenu kako bi pokušali sklopiti novi sporazum glede klime."Moramo u Kopenhagenu ispravno postupiti, tu nema druge prilike", rekao je Yvo De Boer, čelnik UN-ove Konvencije o klimatskim promjenama."Moramo odlučiti postaviti cijenu za ugljik", rekao je Al Gore, nekadašnji potpredsjednik SAD-a i dodao da će predsjednik Barack Obama igrati pozitivnu ulogu u suzbijanju klimatskih promjena.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.