NavMenu

Njemački ZF Friedrichshafen počeo u Srbiji gradnju fabrike za proizvodnju pogonskih sistema za električna vozila

Izvor: Beta Petak, 22.06.2018. 11:01
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Monkey Business Images/shutterstock.com)Ilustracija
Njemačka kompanija ZF Friedrichshafen počela je juče, 21. juna, u Pančevu izgradnju fabrike za proizvodnju pogonskih sistema za električna vozila u koju će biti investirano 160 mil EUR i gde je planirano da radi do 1.000 radnika.

Grad Pančevo je njemačkom investitoru besplatno ustupio građevinsko zemljište u Sjevernoj poslovnoj zoni.

Prva faza investicija biće realizovana do 2021. godine, a obuhvata gradnju objekta površine 25.000 kvadratnih metara na 10,8 hektara površine i otvaranje 540 radnih mjesta, prenosi Beta.

U drugoj fazi, od 2022.godine, bio bi proširen lokalitet i izgrađen još jedan objekat od 25.000 kvadrata.

Kompanija ZF zapošljava više od 140.000 ljudi na 230 lokacija u 40 zemalja, a prošle godine je imala prihode od 36,4 mlrd EUR.

Otvaranju fabrike te kompanije u Pančevu prisustvovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da je to jedna od najvećih investicija u Srbiji i da će mnogo značiti tom najslabije razvijenom dijelu Vojvodine, ali i cijeloj zemlji.

Jedan od direktora kompanije ZF Friedrichshafen, Majk Henkel poručio je da je mnogo faktora doprinjelo odabiru Srbije kao zemlje u koju će uložiti 160 mil EUR, navodi Tanjug.

- Mnogi faktori su uticali na odluku gdje da sagradimo fabriku, a Pančevo smo odabrali zahvaljujući izuzetnoj infrastrukturi, imamo dovoljno prostora za širenje fabrike, potencijale za njeno razvijanje, nekoliko transportnih puteva, a prednost je i blizina glavnog grada - rekao je Henkel.

Ono po čemu se ZF ističe, objasnio je Henkel, jeste upotreba novih tehnologija i elektronske mobilnosti.

- Koristimo koncept nove generacije kako bismo posebnim pristupom pokrili sektore transporta danas i one koji će se u budućnosti pojaviti. Posebno je važno da premostimo sve nedostatke u oblasti električnih automobila - dodao je.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.