Izvor: eKapija | Četvrtak, 21.06.2018.| 14:34

RS definisala zahtjeve Savjetu ministara oko zabrane izvoza šumskih drvnih sortimenata

(Foto: Sunny Forest/shutterstock.com)
Vlada Republike Srpske usvojila je danas Informaciju o realizaciji Zaključka donesenog na Trećoj zajedničkoj sjednici Vlade RS i FBiH povodom zabrane izvoza trupaca.

Vlada RS traži od Savjeta ministara Bosne i Hercegovine da se u cilju razvoja domaće drvoprerađivačke industrije, na period od dvije godine zabrani izvoz šumskih drvnih sortimenata, označenih tarifnom oznakom 4403 u Odluci o utvrđivanju Carinske tarife za 2018. godinu.

Vlada Republike Srpske traži od Savjeta ministara Bosne i Hercegovine da se u cilju razvoja domaće drvoprerađivačke industrije, na period od dvije godine, uvede taksa na izvoz rezane građe bukve i hrasta i to za hrast 120 KM/toni ili m3, a bukvu 60 KM/toni ili m3.

U cilju zaštite domaćih potrošača koji koriste ogrevno drvo traži se da se, na period od dvije godine, uvede taksa na izvoz cijepanog ogrevnog drveta u iznosu od 25 KM/toni, odnosno 18,00 KM/m3.

Prihodi od taksi bi se putem Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine uplaćivali na budžete entiteta i Brčko distrikta, i to na posebne namjenske "ESCROW" račune u skladu sa porijeklom šumskih drvnih sortimenata od kojih su izrađeni poluproizvodi i proizvodi za koje se plaća taksa. Time će se finansirati deminiranje šuma i izgradnja šumskih puteva, a posebnim propisom entiteta i Brčko distrikta će se urediti: način finansiranja radova, način kontrole trošenja novca, način kontrole izvedenih radova, kao i druge potrebne odredbe.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.