Izvor: eKapija | Četvrtak, 21.06.2018.| 15:46

RS dobila Nacrt zakona o socijalnom stanovanju - Stanovi vlasništvo lokalne samouprave, zakupnina 1 KM po m2

(Foto: hxdbzxy/shutterstock.com)
Vlada Republike Srpske utvdila je danas Nacrt zakona o socijalnom stanovanju.

Ovim zakonom uređuje se sistem socijalnog stanovanja, pojam, nosioci realizacije socijalnog stanovanja, korisnici prava na socijalno stanovanje, postupak i način dodjele, opšti i posebni uslovi korištenja, upravljanje, održavanje, svojina i raspolaganje stambenim jedinicama, zakupnina i obaveze plaćanja, izvori finansiranja izgradnje i pribavljanja socijalnih stambenih jedinica, nadzor i druga pitanja od značaja za socijalno stanovanje u Republici Srpskoj.

Specifičnost Zakona o socijalnom stanovanju Repuplike Srpske jeste u tome što se po prvi put uređuje sistem socijalnog stanovanja u Republici Srpskoj. Ovim Zakonom su između ostalih obuhvaćena lica koja su korisnici projekata stambenog zbrinjavanja po modelu socijalnog stanovanja, mladi bračni parovi, ratni vojni invalidi, lica starija od 65 godina bez porodičnog staranja u stanju socijalne potrebe, beskućnici, samohrani roditelji, lica sa invaliditetom. Zakonom se uređuje pravo, dodjela, upravljanje, održavanje i korištenje stambenih jedinica po modelu neprofitnog stanovanja.

Stambene jedinice se dodjeljuju na neodređeno vrijeme uz zakup. Svi korisnici će plaćati neprofitnu zakupninu u iznosu do 1 KM po m2, a najugroženije kategorije će imati mogućnost subvencionisanja zakupnine. Stambene jedinice izgrađene za socijalno stanovanje će biti u vlasništvu jedinica lokalne samouprave na čijem području su izgrađene, i neće se moći nasljeđivati, otuđivati i stavljati pod hipoteku.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.