Izvor: eKapija | Utorak, 19.06.2018.| 15:53
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Otvoren sajam ENERGA 2018 sa više od 120 izlagača - Ozvaničena saradnja sa turskim sajmom MINEX

U Centru Skenderija u Sarajevu danas je otvoren osmi međunarodni sajam energije, rudarstva, zaštite okoliša i prateće industrije ENERGA 2018 koji je okupio 120 izlagača iz 11 zemalja i 200 učesnika konferencijskog dijela programa. Sajam su svečano otvorili Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Edita Đapo, ministrica okoliša i turizma u Vladi FBiH, Adem Zolj, premijer Kantona Sarajevo, Haldun Koc, ambasador Republike Turske u BiH i Mirsad Jašarspahić, predsjednik Gospodarske komore FBiH.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović istakao je da ovaj događaj ima regionalnu dimenziju i da godinama daje doprinos u razvoju energetskog sektora. Ovaj sektor, prema njegovom mišljenju, pravi pomake, ali nedovoljne.

– Usvojeno je nekoliko bitnih dokumenata u ovom sektoru, ali energetska strategija i zakon o regulatoru električne energije i gasa nisu. Nadam se da će ove godine barem jedna od ove dvije stvari biti dogovorena – kazao je Šarović.

Dio ceremonije otvaranja bilo je i zvanično potpisivanje ugovora o bilateralnoj saradnji između IZFAS-a, Tuzlanskog sajma i Privredne komore FBiH, kojim je definisan partnerski odnos Međunarodnog sajma energije, rudarstva, zaštite okoliša i prateće industrije ENERGA i Međunarodnog sajma rudarstva, prirodnih resursa i tehnologije MINEX koji se održava u Izmiru (Turska).

U okviru prvog sajamskog dana sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA prvi put je implementirala poslovne susrete ENERGA B2B 2018 u saradnji sa Evropskom poduzetničkom mrežom u Bosni i Hercegovini (EEN), uz podršku Privredne komore FBiH, Fondacije za razvoj odnosa BiH i Turske – BIGMEV, te brojnih međunarodnih organizacija i agencija za podršku poslovanju iz Evropske unije i regije.

Cilj ovih poslovnih susreta je pronalazak internacionalnih poslovnih partnera na sajmu, a registrovano je 86 učesnika i zakazano više od 100 sastanaka.

U konferencijskom dijelu programa organizovani su paneli i sesije koje su tretirale teme Energetske i klimatske politike u BiH, Uspostavljanje organizovanog tržišta električne energije u BiH, Modularni sistemi daljinskog grijanja / hlađenja na bazi obnovljive energije i Sigurnost snabdijevanja gasom u BiH - Usklađivanje gasnog sektora sa III Energetskim paketom.

Ekipa portala eKapija prati ovogodišnji sajam ENERGA uključujući organizovane panele, a narednih dana možete očekivati izvještaje sa događaja.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.