Izvor: Nezavisne novine | Četvrtak, 29.01.2009.| 09:17
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Orao našao partnera za let: "Pratt & Whitney" zainteresovana za kupovinu Vazduhoplovnog zavoda

(Foto: b)

Jedan od tri najveća svjetska proizvođača avio-motora, kompanija "Pratt & Whitney", zainteresovana je za kupovinu Vazduhoplovnog zavoda "Orao" iz Bijeljine, potvrdio je juče Milan Prica, direktor Zavoda.

Prica je istakao da sa 15 predstavnika kanadskog ogranka ove multinacionalne kompanije, koji borave u Bijeljini, danas počinju razgovore o načinu i mogućnostima privatizacije.

Đuro Grbić, pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva RS, rekao je da je privatizacioni program za "Orao" već gotov, te da će svi detalji u vezi s privatizacijom biti definisani do kraja marta. On je dodao da su Kanađani iskazali interes za kupovinu više od 49 odsto akcija Zavoda, ali to trenutno nije moguće zbog zakonskih ograničenja.

"Predložili smo da se izmijeni Zakon o stranim ulaganjima i da se pruži mogućnost, s obzirom na to da se radi o remontu, a ne proizvodnji naoružanja i vojne opreme, prodaje više od 49 odsto vlasništva", rekao je Grbić.

On je pojasnio da kroz pregovore pokušavaju da privole "Pratt & Whitney" na kupovinu 49 odsto akcija.

"Ukupni kapital preduzeća je 25,8 miliona KM. Uz cijenu se vrednuju i ulaganja, a posebno je važno zadržavanje zaposlenih, s obzirom na to da je od 410 radnika `Orla` više od 80 visokostručnih radnika", kazao je Grbić.

Za "Orao" je zainteresovan i beogradski "Yugoimport", ali Grbić ističe da oni još nisu dali konkretnu ponudu.

"Orao" i "Pratt & Whitneya" su već dogovorili partnerstvo, a prema Pricinim riječima danas će potpisati desetogodišnji ugovor o tehničkoj saradnji. Ugovor predviđa da "Orao" proizvodi dijelove i komponente za motore i turbine civilnih mlaznih aviona. Njegova početna vrijednost je 2,2 miliona kanadskih dolara, ali Prica kaže da je već izvjesno da će doći do povećanja njegove vrijednosti.

"Ugovorom je predviđeno da nam prvih 18 mjeseci `Prat & Whitney` isporučuje i materijal", rekao je Prica i dodao da su na pripremi ugovora radili pune dvije godine, te da je grupa stručnjaka Zavoda boravila u Kanadi na obuci.

"Orao" se bavi proizvodnjom, montažom i ispitivanjem podzvučnih i nadzvučnih turbo mlaznih avionskih motora, izradom i konstrukcijom dijelova i specijalnih alata za auto-industriju, projektovanjem i remontovanjem avio-dijelova, mašinskom obradom i sličnim poslovima. "Prat & Whitney" ima centralu u SAD i uz "General Electric" i "Rolls-Royce" je vodeći svjetski proizvođač avionskih mlaznih motora, gasnih turbina i generatora za brodove i raketne motore. Ima 40.000 zaposlenih i godišnji promet od 13 milijardi dolara.

Vlada RS je juče predložila Poreskoj upravi da za 11 strateših preduzeća namjenske industrije produži privremenu odgodu prinudne naplate poreskih obaveza do dana privatizacije, a najkasnije do kraja ove godine. Riječ je o preduzećima "Orao" Bijeljina, "Tehnički remont" Bratunac, Fabrika motora specijalne namjene Pale, Fabrika specijalnih transmisija Istočno Sarajevo, "Zrak" Teslić, "Kosmos", "Čajavec - Mjerno-detektorski uređaji", "Čajavec - Prostorna tehnika", "Čajavec - Telekomunikacije i elektronika", "Čajavec - Profesionalna elektromehanika" i "Čajavec - Specijalni uređaji" iz Banjaluke.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.