Izvor: Tanjug | Ponedjeljak, 18.06.2018.| 13:25
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Uhapšen generalni direktor Audija Rupert Štadler

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Ilya Andriyanov/shutterstock.com)
Glavni izvršni direktor Audija Rupert Štadler uhapšen je danas u okviru istrage u vezi sa skandalom sa lažiranjem rezultata testova emisije izduvnih gasova.

- Potvrđujemo da je gospodin Štadler jutros uhapšen. U toku je njegovo saslušanje kako bi se utvrdilo da li će biti zadržan u pritvoru - izjavio je portparol Volkswagen-a, matične kompanije Audija.

On je dodao da se u Štadlerovom slučaju primjenjuje pretpostavka nevinosti, prenosi agencija Rojters.

Kancelarija tužilaštva u Minhenu je potvrdila da je Štadler uhapšen i da je sud u Njemačkoj naložio da bude zadržan u pritvoru, navodeći kao razlog hapšenja rizik da bi on mogao da sakrije dokaze i omete aktuelnu istragu vezanu za skandal "dieselgate".

Britanska agencija navodi da s ovakvim razvojem događaja Volkswagen ulazi u krizu rukovodstva, budući da vijest o hapšenju dolazi u trenutku dok se novi glavni izvršni direktor VW grupe Herbert Dis trudi da uspostavi novu rukovodeću strukturu, koja uključuje i Štadlera, i da ubrza zaokret grupe ka električnim vozilima zbog afere sa emisijom gasova.

Portparol Porsche-a, kompanije koja se 2011. spojila sa VW-om i koja kontroliše Volkswagen i Audi, saopštio je da će Štadlerovo hapšenje biti danas razmatrano na sastanku Nadzornog odbora.

VW je u septembru 2015. priznao korišćenje nelegalnog softvera radi varanja na američkim testiranjima emisije gasova iz dizel motora, što je izazvalo najveću krizu u istoriji te kompanije i dovelo do strogih kazni regulatora širom auto industrije.

Sjedinjene Države su podnijele krivične tužbe protiv bivšeg generalnog direktora VW-a Martina Vinterkorna u maju, ali se on vjerovatno neće suočiti sa američkim sudskim vlastima jer Njemačka ne izručuje svoje državljane zemljama van EU.

Tužioci u Minhenu su naveli da hapšenje Štadlera nije izvršeno po nalogu američkih vlasti. Štadler je uhapšen u svom domu u Ingolštatu u ranim jutarnjim satima danas, dodali su iz tužilaštva.

Štadler nije bio dostupan za izjavu, navodi Rojters.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.