Izvor: Nezavisne novine | Ponedjeljak, 18.06.2018.| 13:02
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Liječenje melanoma inovativnim lijekovima finansiraće FZO RS

(Foto: Vereshchagin Dmitry/shutterstock.com)
Četiri nova lijeka za oboljele od metastatskog melanoma, koji će omogućiti znatno efikasnije liječenje i kvalitetniji život oboljelima, finansiraće Fond zdravstvenog osiguranja (FZO) Republike Srpske.

Iz Fonda kažu da će, osim za melanom, jedan inovativni lijek koristiti i za liječenje karcinoma pluća.

- Radi se o izuzetno skupim terapijama, efikasnijim od terapije citostaticima, jer znatno produžavaju period do progresije bolesti i imaju manje neželjenih efekata - navode iz Fonda.

Ističu da je za nabavku inovativnih lijekova kobimetiniba, trametiniba, dabrafeniba i pembrolizumaba Fond za period do kraja naredne godine obezbijedio 3,3 miliona KM.

- Nove, inovativne lijekove će u potpunosti finansirati FZO, a biće dostupni oboljelima u skladu s protokolima liječenja i prioritetima koje odrede ljekari. Fond je uspio da obezbijedi sredstva za liječenje ovim terapijama za ukupno 25 pacijenata, dok je dosad finansirao jedan inovativni lijek za šest oboljelih od melanoma, a oboljelima od karcinoma pluća nisu uopšte bile dostupne inovativne terapije - ističu iz Fonda.

Zahvaljujući ostvarenim pozitivnim trendovima u poslovanju Fonda, napominju iz ove institucije, stvorene su mogućnosti za proširenje prava osiguranika, odnosno za uvođenje najsavremenijih terapija.

Zdenka Gojković, načelnica Klinike za onkologiju Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS, ističe da su novi nabavljeni lijekovi jako značajni za oboljele.

- To su lijekovi koji najbolje djeluju kada je u pitanju melanom, jer je on upravo jedna od najagresivnijih malignih bolesti i mi dosad nismo imali lijekove za liječenje, osim možda u početnom stadijumu - kazala je Gojković i dodala da su, kada bolest metastazira, dosad imali samo hemioterapiju.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.