NavMenu

Posao za više stotina radnika - Kako su Sanjani u dijaspori odlučili pomoći privredu rodnog kraja

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 18.06.2018. 09:23
Komentari
Podeli
(Foto: Apples Eyes Studio/shutterstock)
U posljednjih godinu dana zahvaljujući ulaganjima Sanjana koji žive i rade u inostranstvu, u Sanskom Mostu je zaposleno oko 200 ljudi, izjavio je načelnik ove općine Faris Hasanbegović.

- Važno je istaći da je pokrenuto više privrednih subjekata ili su postojeći proširili obim svojih ekonomskih aktivnosti. Riječ je isključivo o radnim mjestima u neposrednoj proizvodnji, znači proizvodi se nova materijalna vrijednost i to je vrlo značajno ne samo za našu općinu, nego i za državu u cjelini. Većina ovih firmi izvozno je orijentisana, te ima stabilno i perspektivno tržište - istakao je Hasanbegović.

Prema njegovim riječima, lokalne vlasti su u proteklom periodu omogućile niz pogodnosti za investitore, počevši od ubrzanja potrebnih procedura vezanih za registraciju poslovnih djelatnosti do uvođenja različitih administrativnih i komunalnih olakšica.

- Vrlo je značajno što se naši ljudi u dijaspori, koji su u proteklim godinama pokrenuli svoj biznis u stranim zemljama, sada interesuju za ulaganja u zavičaj. Za njih je to vrlo isplativo, s obzirom na povoljne cijene radne snage i sirovine, ali i blizinu evropskog tržišta - kazao je Hasanbegović.

Jedan od uspješnih poduzetnika porijeklom s ovih prostora je Elvis Smajlović, vlasnik građevinskog preduzeća u Njemačkoj, gdje već dugo živi i radi. Smajlović je prošle godine u mjestu Suhača, nadomak Sanskog Mosta, u izgradnju proizvodnog pogona za plastičnu stolariju Delta plus uložio više od 2 mil KM, a trenutno je u njegovoj firmi zaposleno 35 radnika.

- Ovo je poduhvat kojeg realizujem u saradnji sa poslovnim partnerima i želja mi je bila da upravo u rodnom kraju otvorim ovaj proizvodni pogon. Oko 90% proizvodnje izvozimo u Njemačku, a uskoro planiramo i proširenje proizvodnje i nova zapošljavanja - kazao je Smajlović.


Još jedan od onih koji su kapital zarađen u inostranstvu uložili u rodni grad je i vlasnik građevinske firme Hikmet Kurbegović, koji je nedavno pokrenuo preduzeće za proizvodnju metalskih proizvoda koji se izvoze na evropsko tržište.

- Radi se o izuzetno perspektivnoj proizvodnji i trenutno zapošljavam 26 radnika, s tim da do kraja godine planiramo nabavku novih CNC mašina i zapošljavanje još 10 radnika - rekao je Kurbegović.

Muhamed Bilajbegović, Sanjanin koji već punih 25 godina živi i radi u Švedskoj, odlučio je osnovati farmu muznih goveda u rodnom selu Čaplje i u ovaj projekat je uložio 200.000 maraka. Bilajbegović kaže da je njegov motiv za ovaj projekat bio da u mjestu gdje je rođen napravi nešto moderno i proevropsko i da pokrene nova radna mjesta. Kako kaže, početak izvoza mlijeka u Evropu donijeće dodatnu sigurnost tokom samog procesa proizvodnje, s obzirom na to da će garantovati plasman mlijeka, koje će se moći plasirati na znatno veće tržište.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.