NavMenu

Kamate najniže u istoriji, ali i dalje visoke

Izvor: Capital Ponedjeljak, 18.06.2018. 07:49
Komentari
Podeli
(Foto: NicoElNino/shutterstock.com)
Kamatne stope su najniže u istoriji, ali i dalje visoke, posebno za realnu ekonomiju, rekao je Radoje Žugić, guverner Centralne banke Crne Gore u Bečićima.

Ipak, naglasio je Žugić, nivo kamatnih stopa će porasti i dostići vjerovatno nivo mali niži nego što je bio prije ekonomske krize.

- Ja sam zagovornik zdravog rasta na zdravoj osnovi, ali sam protiv pasivnosti banaka. Danas se to vraća u ravnotežu. Prvi put sada se mnogo više finansira sektor privrede nego stanovništva. I to je ono čemu težimo, ali ne po svaku cijenu - naglasio je Žugić.

Guverner Banke Albanije Gent Sejko naveo je da ova država ima targetiranu inflaciju od oko 3%.

- Ekonomija je zabilježila umjeren rast u periodu postkrize. On je bio od 1 do 4%, koliko očekujemo ove godine. Takođe, očekujemo i ovaj nivo od 3% inflacije do kraja 2019. godine - rekao je Sejko.

Maja Kadievska-Vojnović, viceguverner Narodne banke Makedonije, ističe da region ostvaruje rast deceniju nakon krize.

- Imamo rast inflacije zbog rasta cijena energenata i hrane. EBC će zadržati niže kamatne stope, makar do kraja ljeta ove godine. Takođe, posljednjih godina imamo veći priliv u regionu direktnih stranih investicija - istakla je Kadievska.

Prema njenim riječima, Makedonija nije imala visok nivo loših kredita u bankarskom sektoru.


- Za predstojeći period ključni izazov je finansiranje, s obzirom da naš region ima mali nivo štednje, kao i niske kamatne stope. Takođe, proces pristupanja EU je možda najvažniji, a kod toga imamo rastući protekcionizam. Niko ne reaguje u toj oblasti - navodi Kadievska.

Kako je rekla Želimira Raspudić, viceguverner Centralne banke BiH, CB BiH nema ulogu regulatora.

- Imamo ukupno 23 komercijalne banke. Ovaj sektor je znatno likvidan i ima zadovoljavajući nivo adekvatnosti kapitala. Jako je zdrav i stabilan. Što se tiče kamatnih stopa, one su refleksija kamatnih stopa na svjetskom tržištu. One su na najnižem nivou do sada, pa tako kamata na depozite iznosi 0,2% - rekla je Raspudić.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Neuspjeh velike njemačke investicije u BiH - Emka Bosnia u brojnim problemima

Kompanija Emka Bosnia najveća je firma u Goraždu i jedna od najvažnijih njemačkih investicija u Bosni i Hercegovini. No, dok investicije iz Njemačke u BiH uglavnom nižu uspjehe i predstavljaju primjer dobrog odnosa prema radnicima, ova kompanija u posljednje vrijeme ide malo drugačijim putem. Naime, firma je prošle godine poslovala s gubitkom od preko 9 mil KM, piše BiznisInfo.ba. Firma je imala ukupne prihode od oko 80 mil KM, što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.