NavMenu

Veća podrška preduzetnicama u RS - Vlada usvojila Nacrt Strategije razvoja preduzetništva žena do 2022. godine

Izvor: eKapija Nedjelja, 17.06.2018. 18:42
Komentari
Podeli

(Foto: Halfpoint/shutterstock.com)
Vlada Republike Srpske usvojila je Nacrt Strategije razvoja preduzetništva žena Republike Srpske za period 2018-2022. godine, saopšteno je na sajtu RARS-a.

Donošenje ovog dokumenta ukazuje na jasnu opredjeljenost da se obezbijedi podrška preduzetnicama i utiče na promjenu svijesti o značaju preduzetništva žena u Republici Srpskoj i smanjenje određenih prepreka sa kojima se susreću vlasnice privrednih subjekata ili žene koje upravljaju privrednim subjektom. Definisanjem seta aktivnosti planirana je podrška u svim bitnim segmentima kao što su finansijski podsticaji, edukacija, promocija, podrška udruživanju i niz drugih aktivnosti za preduzetnice.

Dokumentom su definisani osnovni ciljevi, aktivnosti, nosioci razvoja preduzetništva žena, rokovi i sredstva neophodna za podršku preduzetništvu žena.

Strateški ciljevi su jačanje konkurentnosti poslovnih subjekata, koje pokreću i vode preduzetnice, unapređenje dostupnosti i privlačnosti preduzetništva i poslovanja za žene i dodatna podrška specifičnih oblasti preduzetništva žena. Svaki strateški cilj ima svoje programe i aktivnosti.

Planirana sredstva za realizaciju strategije okvirno iznose 4,5 mil KM, a planirana su iz budžeta, donatorskih sredstava i kredita IRB RS.


Dokument je pripremilo Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva kao resorno nadležno ministarstvo za preduzetništvo žena. Pored ministarstva, veoma važnu podršku u izradi strategije pružile su Privredna komora Republike Srpske i njene područne privredne komore, Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća (RARS) i Gender centar Vlade Republike Srpske.

Takođe, preduzetnicama je bilo omogućeno da daju svoj doprinos u izradi strategije i to kroz set radionica na kojima su bile u mogućnosti da predlože ciljeve i aktivnosti čija realizacija će olakšati i unaprijediti njihov rad i poslovanje. Takođe, izrada strategije podržana je od projekta EU ProLocal.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.