NavMenu

Loša gasna slika BiH

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 28.01.2009. 09:54
Komentari
Podeli

Godišnja potrošnja gasa u BiH iznosi 310 miliona kubnih metara, a oko 64 posto domaćinstava i komercijalnih potrošača ima mogućnost korištenja alternativnog energenta, odnosno mazuta.

Ovo se navodi u Informaciji Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH o snabdijevanju gasom, koju je prošle sedmice usvojilo Vijeće ministara BiH. U ovoj informaciji navodi se da se dnevna potrošnja prirodnog gasa u slučaju niskih temperatura može nadomjestiti sa 1.200 tona mazuta.

Takođe, konstatuje se da je potrebna izgradnja alternativnog pravca snabdijevanja gasom i daljeg razvoja gasne mreže. Primarni prijedlog Federacije BiH je izgradnja gasovoda Zenica - Brod, sa priključkom za Modriču. Navodi se i da u BiH ne postoje kapaciteti za skladištenje prirodnog gasa, što je veliki nedostatak.

"Bivši rudnik soli Tetima, kraj Tuzle, može biti iskorišten za izgradnju podzemnog skladišta sa kapacitetom od oko 50 miliona kubnih metara, a investicija se procjenjuje na oko 100 miliona dolara", navodi se u dokumentu i dodaje da magistralne gasovode u BiH treba planirati u skladu sa projektima panevropskih gasovoda "Nabucco" i "Južni tok".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.