Izvor: eKapija | Subota, 16.06.2018.| 12:04
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Uskoro tender za prvi radarski sistem za protivgradnu zaštitu u Srbiji

Ilustracija (Foto: Suzana Obradović)
Predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić posjetila je 15. juna opštinu Topola, u kojoj je zbog nevremena i grada proglašena vanredna situacija, i tom prilikom najavila da će u narednim danima biti raspisan tender za prvi radarski sistem za protivgradnu zaštitu u Srbiji.

Kako se navodi na sajtu Vlade Srbije, Brnabić je podsjetila na to da je vlada donijela odluku da formira Komisiju za procjenu i sanaciju štete koja će održati sastanak u ponedjeljak, 18. juna, kako bi se vidjelo šta treba da se uradi po pitanju ovih vremenskih nepogoda.

Prema njenim riječima, članovi Komisije su predstavnici ministarstava finansija, trgovine, turizma i telekomunikacija, državne uprave i lokalne samouprave, MUP-a i Kancelarije za javna ulaganja.

Ona je istakla da Srbija nije dovoljno dobro pokrivena protivgradnom zaštitom, te da postoji više problema, od kojih je prvi što nema automatskog sistema protivgradne zaštite.

Drugi problem je, kako je navela, taj što nema dovoljno dobre regionalne saradnje sa Bosnom i Hercegovinom i Hrvatskom kada je u pitanju protivgradna zaštita, na čemu mora da se radi.

- Oblaci kada dođu nad Srbiju, koliko god raketa da se ispali, ne mogu da spriječe grad i štetu. To je nešto što realno moramo ove godine da riješimo - rekla je premijerka Srbije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.