Izvor: eKapija | Petak, 15.06.2018.| 12:17
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Japan tabacco podržava smanjenje akciza na cigarete u BiH i Crnoj Gori

Ilustracija (Foto: underworld/shutterstock.com)
Kako bi bio zaustavljen rast crnog tržista duvana u BiH i Crnoj Gori, neophodna je revizija akciznog kalendara u obje zemlje. Pozdravljamo izjave ministra finansija Crne Gore da će se preispitati akcizna politika uključujući i mogućnost sniženja iznosa akcize na period iz decembra 2017. Takođe, snažno podržavamo preporuke eksperata Uprave za indirektno oporezivnje BiH koji su preporučili trogodišnji moratorijum na povećanja akcize na duvan, rekao je Goran Pekez, direktor korporativnih poslova i komunikacija u kompaniji Japan tabacco international za Zapadni Balkan.

- Ove mjere stvoriće u ovim državama neophodnu stabilnost tržišta kao osnov za dalju borbu za povratak potrošača u legalne tokove i rast poreskih prihoda.

Naglasio je da ovi koraci nisu dovoljni da se postignu željeni rezultat.

- Pozivamo vlade i ministarstva finansija u CG i BiH da nastave i sa sveobuhvatnim akcijama borbe protiv sive ekonomije i ilegalne trgovine, što bi uključilo pojačanu kontrolu nelegalnog prometa u prodavnicama kroz tržišne i poreske inspekcije, kontrole policije na graničnim prelazima, prometnim tačkama i pijacama, rigorozne kontrole uzgoja duvana, kao i druge mjere koje će dovesti do značajnog povrata poreskih prihoda - rekao je Pekez.

Inače, prihodi od akciza na duvanske proizvode u Crnoj Gori u prva četiri mjeseca 2018. smanjili su se za 25,6%, dok je Bosna i Hercegovina izgubila 770 mil EUR poreskog prihoda od 2010. do danas. Takvi gubici su prouzrokovani agresivnim povećanjem akciza i rastom nelegalne trgovine.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.