NavMenu

Japan tabacco podržava smanjenje akciza na cigarete u BiH i Crnoj Gori

Izvor: eKapija Petak, 15.06.2018. 12:17
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: underworld/shutterstock.com)Ilustracija
Kako bi bio zaustavljen rast crnog tržista duvana u BiH i Crnoj Gori, neophodna je revizija akciznog kalendara u obje zemlje. Pozdravljamo izjave ministra finansija Crne Gore da će se preispitati akcizna politika uključujući i mogućnost sniženja iznosa akcize na period iz decembra 2017. Takođe, snažno podržavamo preporuke eksperata Uprave za indirektno oporezivnje BiH koji su preporučili trogodišnji moratorijum na povećanja akcize na duvan, rekao je Goran Pekez, direktor korporativnih poslova i komunikacija u kompaniji Japan tabacco international za Zapadni Balkan.

- Ove mjere stvoriće u ovim državama neophodnu stabilnost tržišta kao osnov za dalju borbu za povratak potrošača u legalne tokove i rast poreskih prihoda.

Naglasio je da ovi koraci nisu dovoljni da se postignu željeni rezultat.

- Pozivamo vlade i ministarstva finansija u CG i BiH da nastave i sa sveobuhvatnim akcijama borbe protiv sive ekonomije i ilegalne trgovine, što bi uključilo pojačanu kontrolu nelegalnog prometa u prodavnicama kroz tržišne i poreske inspekcije, kontrole policije na graničnim prelazima, prometnim tačkama i pijacama, rigorozne kontrole uzgoja duvana, kao i druge mjere koje će dovesti do značajnog povrata poreskih prihoda - rekao je Pekez.

Inače, prihodi od akciza na duvanske proizvode u Crnoj Gori u prva četiri mjeseca 2018. smanjili su se za 25,6%, dok je Bosna i Hercegovina izgubila 770 mil EUR poreskog prihoda od 2010. do danas. Takvi gubici su prouzrokovani agresivnim povećanjem akciza i rastom nelegalne trgovine.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Energija, Saobraćaj, Finansije

Na prodaju potraživanja Kompanije Dušanić iz Prnjavora

Stečajni upravnik Kompanije Dušanić iz Prnjavora oglasio je prodaju potraživanja i preuzimanje vođenja i finansiranja stečajnog dužnika. Kako se navodi u oglasu, ukupna vrijednost potraživanja po predmetima koji se vode u Osnovnom sudu u Banjaluci iznose 1.573.219 KM. Imovina stečajnog dužnika prodaje se "u paketu" kao jedna cjelina. Početna cijena iznosi 786.609 KM što čini polovinu ukupne vrijednosti potraživanja u oba predmeta i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.