NavMenu

Prihodi na tržištu telekomunikacija u BiH procijenjeni na 1,4 mlrd KM

Izvor: biznis.ba Petak, 15.06.2018. 09:50
Komentari
Podeli

(Foto: asharkyu/shutterstock.com)
Ukupni prihodi ostvareni na tržištu telekomunikacija BiH u 2015. godini procijenjeni su na 1,4 mlrd KM i predstavljaju 4,91% udjela u bruto domaćem proizvodu za tu godinu, navodi se u odgovoru BiH na Upitnik Evropske komisije.

Prema podacima Regulatorne agencije za telekomunikacije (RAK) koji su proslijeđeni Evropskoj komisiji, na području BiH posluju tri dominantna telekom operatera i na području Federacije BiH je regostrovano 47 internet servis provajdera, te 28 operatera kablovskih televizija.

U Republici Srpskoj je u 2015. registrovano 241.444 pretplatnika fiksne telefonije, 1.469.472 mobilne telefonije i 169.355 interneta, uz napomenu da, posmatrano prema broju korisnika, tržište telekomunikacija u Srpskoj bilježi rast za mobilnu telefoniju i internet, dok je istovremeno prisutan pad u fiksnoj telefoniji.

Prihodi od telekomunikacionih usluga u Republici Srpskoj u 2015. godini iznosili su oko 450 mil KM, a ukupne investicije u oblasti telekomunkacijskih usluga u toj godini iznosile su 107 mil KM.

U odgovoru BiH na Upitnik Evropske komisije navodi se da je zaštita potrošača i prava korisnika i pretplatnika elektronskih komunikacija, kao i obaveze operatora koji pružaju javno dostupne komunikacione usluge na nivou BiH regulisana Zakonom o zaštiti potrošača BiH, Zakonom o komunikacijama i podzakonskim aktima donesenim od Repulatorne agencije za komunikacije i Ministarstva komunikacija i transporta BiH.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina

Banjaluka dobija stambeno-poslovni kompleks The Simphony, evo kako će izgledati (FOTO)

Rezidencijalno-poslovna zgrada pod nazivom Simfonija (The Simphony) biće izgrađena u Ulici olimpijskih pobjednika u blizini Gradskog stadiona i zgrade Rаdio-televizije Republike Srpske u Banjaluci. Investitor je ovo zemljište dobio kao zamjenu za parcelu starog kina "Kozara". Pripremni radovi na izgradnji velelepne zgrade počeli su prije nekoliko dana. Investitor (ista kompanija koja je stajala iza projekta Cinema tower) je objavio

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.