Izvor: Fena | Utorak, 27.01.2009.| 13:19
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Novi izvozni program holandske vladine agencije za promociju uvoza iz zemalja u razvoju – CBI

Privredna komora Kantona Sarajevo u saradnji sa Sarajevskom regionalnom razvojnom agencijom (SERDA) organizirala je 27.01.2009. godine prezentaciju novog izvoznog programa holandske vladine agencije za promociju uvoza iz zemalja u razvoju – CBI.

U okviru novog izvoznog programa (Export Coaching Programme) CBI organizira trening za izvozno orijentirana preduzeća koji im omogućava da prođu cjelokupan program obuke za izvoz proizvoda na tržište EU.

Program pruža podršku od proizvodnje do promocije, distribucije i prodaje gotovih proizvoda na stranim tržištima i povezivanje s firmama iste branše iz EU.

"Radi se o velikoj agenciji koja želi pomoći našim i firmama u regionu i svijetu iz metalske industrije, proizvodnje autodijelova, prerade gume i plastike i dr. i da tokom šest godina investiraju u njihov trening, prezentacije na međunarodnim sajmovima i iznalaženju partnera i tržišta u EU", kazao je nacionalni koordinator CBI Programa Emir Medanhodžić.

U tih šest godina, po njegovim riječima, oni će investirati u svaku firmu po 60.000 eura kroz trening, savjetovanje, promociju i drugo da bi im pružili podršku da izvoze u EU.

Direktor Centra za evropske integracije i poslove s inozemstvom PKKS-a Esad Ibišević kazao je da se očekuje da će ovim programom biti obuhvaćeno oko 20 firmi s područja sarajevske regije.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.