Izvor: eKapija | Četvrtak, 14.06.2018.| 15:53
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Uskoro tender za idejni projekat toplovoda Kakanj-Sarajevo - Potpisan ugovor o finansiranju izrade

Ilustracija (Foto: Roman023_photography/shutterstock.com)
Generalni direktor Elektroprivrede BiH Bajazit Jašarević, izvršni direktor ove javne kompanije Senad Salkić i direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH Fuad Čibukčić, potpisali su danas (14. juna 2018. godine) Sporazum o sufinansiranju izrade idejnog projekta snabdijevanja toplotnom energijom od TE Kakanj do Sarajeva, saopšteno je iz FMERI.

Čibukčić je rekao da je riječ o veoma značajnom projektu, te da je studija izvodljivosti pokazala njegovu opravdanost.

- Fond je sufinansirao izradu te studije, a danas se obavezao da će sufinansirati i izradu idejnog projekta - kazao je Čibukčić.

Generalni direktor EPBiH Bajazit Jašarević je izjavio da je Fond je u proteklom periodu ostvario zavidan nivo partnerstva s Elektroprivredom, te im pomogao da ispune zadatak Vlade FBiH. Dodao je da je ovaj projekt moguće realizirati i prije izgradnje zamjenskog bloka u TE Kakanj.

Kako je istaknuto, cijena toplinskog megavat sata na pragu toplana u Sarajevu bila bi 55 KM za devet godina od izgradnje toplovoda, što je period povrata investicije. Potom bi ta cijena bila i niža, što bi značilo dvostruko smanjenje cijene grijanja u odnosu na sadašnju.

Izvršni direktor EP Senad Salkić kazao je da je studija izvodljivosti koju su uradili u proteklom periodu pokazala da je ukupna vrijednost ovog projekta oko 230 mil KM, te da bi krajnjim potrošačima cijena grijanja trebala biti znatno niža nego sada.

- Izradom idejnog projekta tačno će biti definirana trasa vrelovoda Kakanj – Sarajevo. Procijenjena vrijednost izrade idejnog projekta je oko milion maraka, a nakon što se odabere projektant, izrada bi trebala trajati između 10 i 12 mjeseci - kazao je Salkić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.