Izvor: eKapija | Četvrtak, 14.06.2018.| 12:24
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Institucijama u FBiH predstavljene međunarodne prakse u dodjeli i upravljanju grantovima

(Foto: rangizzz/shutterstock.com)
Les Dobie, šef odjela za sprečavanje prevara iz Ovlaštenog instituta za javne finansije i računovodstvo (CIPFA - the Chartered Institute of Public Finance and Accountancy) iz Londona, u saradnji sa predstavnicima Federalnog ministarstva finansija, održao je dvodnevnu radionicu na temu "Dobre prakse u dodjeli i upravljanju grantovima" 6. i 7. juna u Sarajevu.

Radionice su organizovane sa ciljem dodatnog unapređenja procedura za transparentniju i odgovorniju dodjelu i kontrolu grantova.

Na radionicama su predstavljene dobre prakse u ovoj oblasti, ključni principi za adekvatnu dodjelu grantova, kao i rizici koji se mogu pojaviti u oblastima koje su podložne pronevjerama i koruptivnim aktivnostima. Takođe, diskutovano je o kontroli i evaluaciji dodijeljenih grantova, te načinima koji omogućavaju da informacije o grantovima budu transparentne i stalno dostupne.

Dobie je nakon održane radionice rekao je da mu je bilo zadovoljstvo da predstavnicima institucija iz Federacije BiH prenese iskustva i izazove sa kojima se suočavaju u Ujedinjenom Kraljevstvu.

- Imali smo vrlo konstruktivne diskusije i bio sam veoma impresioniran ostvarenim napretkom i pokazanim entuzijazmom da se nastavi sa radom na eliminaciji preostalih izazova. Ovlašteni institut za javne finansije i računovodstvo iz Londona već decenijama podržava slične programe obuke u vezi sa širokim spektrom tema iz oblasti upravljanja javnim finansijama u Ujedinjenom Kraljevstvu. Stoga dobro razumijemo da su za pozitivne promjene i poboljšanja potrebni vrijeme i posvećenost onih koji su nadležni za te poslove. Očigledno je da takva posvećenost u velikoj mjeri postoji kod ministarstava i drugih predstavnika vlasti sa kojima sam imao zadovoljstvo da sarađujem tokom obuke - rekao je Dobie.

Na obukama je prisustvovalo više pd 20 predstavnika Federalnog ministarstva zdravstva, Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, Federalnog ministarstva finansija, Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Antikorupcionog tima Vlade Federacije BiH, Vlade Zeničko-dobojskog kantona i Britanske ambasade Sarajevo.

Organizovana radionica je jedna od aktivnosti projekta "Podrška vladama Federacije BiH i Republike Srpske u borbi protiv korupcije" koji provodi konzorcijum na čelu sa organizacijom PriceWaterhouseCoopers uz finansijsku podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva putem UK aid.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.