Izvor: Gde investirati | Četvrtak, 14.06.2018.| 11:56
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Ovo je 10 najboljih aviokompanija i aerodroma na svijetu

Ilustracija (Foto: Dabarti CGI/shutterstock.com)
AirHelp, kompanija koja se zalaže da putnici u slučaju kašnjenja ili otkazivanja letova od aviokompanija prime odštete, svake godine objavljuje listu najboljih i najgorih avioprevoznika i aerodroma na svijetu.

Svoje procjene temelje na tri ključna faktora: kasne li letovi, kakav je kvalitet usluge i kako se odnose i koliko brzo reaguju na prigovore putnika. Za aerodrome kriterijumi su slični, a uz već navedene uključuju i varijablu kako su se putnici osjećali boraveći na određenom aerodromu.

Deset najboljih aviokompanija su Qatar Airways, Lufthansa, Etihad Airways, Singapore Airlines, South African Airways, Austrian Airlines, Aegean Airlines, Qantas, Air Malta i Virgin Atlantic.

Na listi 10 najboljih aerodroma na svijetu, prema rang listi AirHelpa, našli su se Hamad International Airport (Doha), Athens International Airport (Atina), zatim Tokyo Haneda International Airport (Tokio), Cologne Bonn Airport (Njemačka), Singapore Changi Airport (Singapur).

Na pozitivnoj listi su i Nagoya Chubu Centrair Airport (Japan), Viracopos International Airport (Brazil), Amman Queen Alia Airport (Jordan), Guararapes-Gilberto Freyre International Airport (Brazil) i Quito International Airport (Ekvador).

Od ukupno 141 aerodroma uključena na AirHelpovu listu, čak devet od najgorih deset pripalo je evropskim aerodromima. Među 10 najgorih našli su se Paris Orly i London Stansted Airport. Tu su i Eindhoven Airport (Holandija), Bordeaux Merignac (Francuska), Edinburgh Airport (Škotska), Boryspil International Airport Kiev (Ukrajina), Manchester Airport (Velika Britanija), Stockholm Bromma Airport (Švedska), Lyon-Saint-Exupéry Airport (Francuska).

Nesrećnu titulu najgoreg svjetskog aerodroma za ovu godinu dobio je Kuwait International Airport.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.