NavMenu

Intesa Sanpaolo banka širi poslovanje u BiH

Izvor: eKapija Četvrtak, 14.06.2018. 10:22
Komentari
Podeli
(Foto: bancaintesa.rs)
Intesa Sanpaolo banka planira proširenje poslovanja u Bosni i Hercegovini, u skladu sa četverogodišnjim biznis planom, najavio je nedavno prilikom boravka u BiH Gian Maria Gros Pietro, predsjednik Upravnog odbora Intesa Sanpaolo, izvještava Indikator.ba.

- Mislim da nismo dovoljno zastupljeni u ovoj zemlji. Zaslužujemo bolju prisutnost i dobit ćemo je - rekao je Gros Pietro u razgovoru za N1 televiziju.

Objašnjavajući motive za proširenje poslovanja, Gros Pietro je kazao da banka ima vrlo nizak procenat nenaplativih kredita, samo oko 5% u lokalnim podružnicama. S druge strane, ima 11 milijardi dostupnog kapitala.

- Ako to uporedimo sa zahtjevima regulatora, to znači da smo u mogućnosti da pozajmimo više novca u BiH. Pozajmljujemo uglavnom fizičkim licima i za aktivnosti finansijskog sektora bez dodatnih finansijskih špekulacija. Mislim da smo prava banka za ovu zemlju - kazao je Gros Pietro.

Napomenuo je da Intesa Sanpaolo ima 550 zaposlenika i 53 podružnice u Bosni i Hercegovini.

Intesa Sanpaolo banka počela je provoditi plan preobrazbe, što je dio poslovnog plana 2018-2021. Ovim se planom i u Sloveniji, kako izvještavaju tamošnji mediji, predviđa osnivanje novog poslovnog sjedišta u Ljubljani s oko 80 zaposlenika. Banka ima za cilj konsolidaciju svog položaja u središtu slovenačkog poslovnog i finansijskog okruženja, prenio je Indikator.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

17.04.2024.  |  Vijesti

19.04.2024.  |  Agro, Finansije

Berza za selidbu pčela od sada i u Beču

19.04.2024.  |  Agro, Finansije

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.