Izvor: Klix | Srijeda, 13.06.2018.| 13:04

BH-Gas postao dio Evropske mreže operatora transportnog sistema prirodnog gasa

Ilustracija (Foto: SergBob/shutterstock.com)
BH-Gas danas je zvanično primljen u članstvo Evropske mreže operatora transportnog sistema prirodnog gasa ENTSOG na 34. sastanku Generalne skupštine koja se održava u Bukureštu.

- BH-Gas imat će zasad status posmatrača u toj asocijaciji zato što Bosna i Hercegovina nije članica Evropske unije - navodi se.

ENTSOG je uspostavljen Trećim energetskim paketom Evropske unije, s ciljem da se omogući i poboljša saradnja operatora transportnih sistema prirodnog gasa širom Evrope, te razvoj panevropske transportne mreže u skladu s ciljevima energetske strategije Evropske unije i Energetske zajednice država jugoistočne Evrope.

Trenutno je 45 kompanija - operatora gasnih transportnih sistema u punopravnom članstvu u ENTSOG, a dok ukupno sedam kompanija ima status posmatrača (uključujući BH-Gas). Na taj način u ENTSOG-u je zastupljeno 27 država članica Evropske unije, odnosno Energetske zajednice, država JIE.

Kako se navodi u saopćenju za javnost, BH-Gas godinama ima dobru suradnju sa ENTSOG-om, razvojne projekte je promovisao i prijavljivao kod te evropske asocijacije, a već su sadržani u desetogodišnjim planovima razvoja mreže prirodnog gasa Evrope.

- Primanjem u članstvo, BH-Gas je još jednom dobio potvrdu dosadašnjeg uspješnog rada i saradnje s tom asocijacijom. Članstvom se otvara mogućnost aktivnog učešća u daljem radu asocijacije, zajedno s drugim operatorima transportnih sistema Evropske unije i okruženja u smislu razmjene informacija, kreiranja i usklađivanja razvojnih planova i promocije projekata iz oblasti prirodnog gasa, te što boljeg pozicioniranja BiH u gasnom sektoru regije - ističe se.

Dodatna korist ogleda se i u mogućnosti ostvarivanja podrške i pomoći ENTSOG članovima u implementaciji obavezujućih dokumenata koji proizilaze iz Trećeg energetskog paketa.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.