Izvor: Glas Srpske | Srijeda, 13.06.2018.| 15:57

Zaključen stečaj nad fabrikom pneumatskih alata Trudbenik FPA - Ista sudbina čeka i preostala preduzeća bivšeg dobojskog giganta

(Foto: beeboys/shutterstock.com)
Okružni privredni sud u Doboju zaključio je stečaj nad fabrikom pneumatskih alata Trudbenik FPA iz Doboja, a istu sudbinu uskoro će doživjeti i preostala preduzeća koja su poslovala u sastavu nekadašnjeg dobojskog giganta - Trudbenika.

Stečaj u Trudbeniku FPA, koji je nekada zapošljavao oko 300 radnika, trajao je skoro godinu i po. Poslije okončanja postupka biće nastavljeni sporovi koje fabrika vodi, a čija je vrijednost 102.000 KM. Novac koji bude dobijen u tim sporovima biće uvršćen u stečajnu masu i raspoređen povjeriocima.

Stečajni upravnik Trudbenika FPA Lazo Đurđević nije mogao da precizira koliko povjerilaca neće uspjeti da naplati potraživanja.

- Imamo nešto novca na računu. Kada budu okončani svi žalbeni postupci podijelićemo novac prema planu. Već sada je jasno da će ostati mnogo neizmirenih potraživanja. Mi ne možemo ništa uraditi da sve povjerioce namirimo - kazao je Đurđević.

Ovo preduzeće poslovalo je u sastavu Trudbenika iz Doboja, u kojem je stečaj pokrenut krajem 2016. godine i još nije okončan. Pod okriljem ovog preduzeća posluje i Fabrika kompresorske opreme Trudbenik FKO iz Teslića, u kojem stečaj traje od januara 2017. godine, i dobojski Trudbenik energy, nad kojim je pokrenuta likvidacija. Stečajni, odnosno likvidacioni, postupak u ovim preduzećima je u rukama Dragana Protića iz Teslića.

- Završili smo procjenu matičnog preduzeća Trudbenik na 19,64 mil KM. Proizvodnja u ovom preduzeću se ne može pokrenuti, zbog čega sam predložio povjeriocima da krenemo sa prodajom imovine i namirimo razlučne povjerioce i radnike. U teslićkom Trudbeniku FKO u toku je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa - rekao je Protić.

Govoreći o firmi Trudbenik energy, Protić je pojasnio da je Uprava za indirektno oporezivanje BiH utvrdila da ovo preduzeće duguje 197.000 KM PDV-a.

- Mi smo uložili žalbu na to rješenje. Ona je odbijena u dva postupka i sada je predmet u Sudu BiH. Kada će sve biti riješeno, još ništa ne znamo - kazao je Protić.

Procijenjena vrijednost Trudbenika FKO iznosi 2,2 mil KM, a firme Trudbenik energy 1,12 mil KM.

Sva imovina ovih preduzeća je pod hipotekom Poreske uprave RS, koja potražuje oko 5 mil KM, kazao je Protić, koji takođe nije mogao procijeniti u kojem procentu će biti namirena potraživanja povjerilaca.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.