NavMenu

BiH traži način da privuče kineske milijarde - Kina sprema da investira 11 mlrd USD u Zapadni Balkan kroz sopstvene projekte

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 13.06.2018. 10:54
Komentari
Podeli
(Foto: crystal51/shutterstock.com)
BiH zajedno s entitetima mora da pronađe najjednostavnije finansijske modele kako bi privukli kineske investicije, jer je najmnogoljudnija zemlja na svijetu kroz svoje projekte i inicijative u Zapadni Balkan spremna da investira 11 mlrd USD.

Faruk Borić, izvršni direktor Centra za promociju i istraživanje inicijative "Pojas i put", kazao je da je BiH za ovu saradnju iskazala svoju političku volju time što je ušla u dio mehanizma "16 plus jedan", a koji je dio inicijative "Pojas i put".

Dodao je i da Kina ima interes da ulaže u svaku državu koja je za to zainteresovana.

- Bitna stvar u svemu je da se prođe kroz legislativu u oba entiteta i na nivou BiH kako bi se sagledalo na koji način da se omoguće jednostavniji finansijski modeli koje preferiraju Kinezi. Finansijske institucije Kine daju kredite za projekte, ali uz uslov da poslove izvode njihove kompanije - naveo je Borić.

On je naglasio da te činjenice treba ukalkulisati sa domaćim, odnosno evropskim standardima.

- Kina je raspoložena da sarađuje sa balkanskim zemljama na multilateralnoj osnovi te je projektovan cijeli niz mehanizama posredstvom kojih bi ova zemlja investirala milijarde dolara u ovaj region - rekao je Miloš Šolaja, direktor Centra za međunarodne odnose iz Banjaluke.

On je tokom konferencije Kina - inicijativa "Pojas i put" i Evropa, rekao da je Kina sve prisutnija zemlja koja investira i u energetski sektor, u saobraćajnu infrastrukturu i druge projekte visokog ekonomskog nivoa.

- Kina je svoju spoljnopolitičku strategiju posvetila razvijanju inicijative "Put i pojas", koja okuplja oko 70 zemalja, a pokretanjem mehanizma "16 plus jedan" sve je prisutnija u istočnoj i centralnoj Evropi, te je direktno prisutna u regionu Balkana - podsjetio je Šolaja.


Igor Davidović iz banjalučkog Centra za međunarodne odnose rekao je da je ovaj kineski projekat fokusiran na regione i da projekat "Pojas i put" traži partnere u regionima, gdje se jugoistočna Evropa posmatra kao jedan dio koji je u velikoj potrebi za investicijama.

- Postoji opšte uvjerenje da su uslovi kada se razgovara s Kinom povoljniji, jer, ako ništa drugo, nema političkih uslovljavanja, političkih neprijatnosti, nego se govori isključivo o ekonomskim kategorijama - naglasio je Davidović.

Prema njegovim riječima, kineski partner je spreman za razgovore sa domaćim partnerima, koji sami treba da se izjasne o stepenu vlastite spremnosti i kvalitetu projekata koje nude.

Podsjećamo, nedavno je na snagu stupio i bezvizni režim između BiH i Kine, čime je građanima ovih dviju zemalja olakšano kretanje. To bi, takođe, trebalo da doprinese povećanju broja turista i olakša dolazak investitora.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.