Izvor: Klix | Srijeda, 13.06.2018.| 10:45
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vlade FBiH i RS usaglasile zabranu izvoza drvnih sortimenata na dvije godine - Sljedeći korak na Vijeću ministara

(Foto: YIFANG NIE/shutterstock.com)
Entitetske vlade Bosne i Hercegovine usaglasile su kako će od Vijeća ministara BiH tražiti zabranu izvoza šumskih drvnih sortimenata koja bi uskoro trebalo da stupi na snagu. Uvođenje ove mjere zasigurno će doprinijeti drvoprerađivačima u BiH, te domaćim potrošačima koji se proteklih godina bore s nestašicom drvnih dobara.

Kako saznaje Klix, radna grupa u koju su bili uključeni predstavnici drvoprerađivača iz BiH, te privrednih komora oba entiteta, usaglasila je mjere koje će dostaviti Vijeću ministara BiH.

Prva mjera je zabrana izvoza šumskih drvnih sortimenata na period od dvije godine. Druga mjera je uvođenje takse na izvoz rezane građe od bukve i hrasta. Entitetske vlade će tražiti i zaštitu domaćih potrošača koji kao sirovinu za grijanje koriste drvo i to uvođenjem takse na izvoz ogrjevnog drveta na period od dvije godine.

Sredstva od taksi će se usmjeravati na namjenski račun i koristiti će se za zaštitu šuma i unapređenje gosporadenja šumama. Ove mjere naći će se na sjednici Vlade FBiH 14. juna, a uskoro bi trebale biti i zvanično usvojene.

Sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta Privredne komore RS Lazo Šinik kaže kako ove mjere neće biti konačno rješenje za zaštitu domaće drvne industrije, ali svakako doprinose poboljšanju snabdijevanja domaćeg tržišta drvnim sortimentima.

- Nemoguće je mjerom uvođenja taksi očekivati da prestane izvoz drvne sirovine iz BiH, ali bi nam značilo i kada bismo smanjili izvoz rezane građe lišćara. S četinarima to nije ogroman problem, jer ih imamo dovoljno, a kapaciteti za naredne faze nisu tako razvijeni - kazao je Šinik.

On dodaje kako se BiH odnedavno suočava s povećanjem potražnje manje vrijednih sortimenata, između ostalog i potražnje ogrjevnog drveta koje je zbog nestašice već poskupjelo u odnosu na prošlu godinu.

Iz Asocijacije drvne industrije i šumarstva Vanjskotrgovinske komore BiH potvrdili su za Klix kako je izvoz sirovine povećan u protekom periodu, te da je zabrana izvoza jedina mjera koja može donijeti pozitivne rezultate za drvnu industriju u BiH.

Podsjećamo, prošle godine su u oba entiteta u BiH bile na snazi zabrane prometa trupaca koje nisu spriječile nestašicu dobara na tržištu. Stoga su Vlade FBiH i RS na zajedničkoj sjednici u oktobru 2017. donijele zaključak o usaglašavanju zajedničke inicijative o zabrani izvoza trupaca iz BiH.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Šemsudin Dedić ranije je rekao kako zabrana izvoza drvne sirovine samo u jednom entitetu ne bi bila djelotvorna, te kako oba entiteta moraju sarađivati.

Prema njegovom mišljenju, usvajanje Zakona o šumama koji donosi Uredbu o kriterijima za raspodjelu sirovine koja će favorizirati preduzeća s najvećim stepenom finalizacije proizvoda je najdugoročnije rješenje problema nedostatka sirovine u BiH.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.