Izvor: Nezavisne novine | Srijeda, 13.06.2018.| 09:44

U FBiH najavljene niže cijene goriva za najmanje pet feninga - U RS zasad neizvjesno

(Foto: Minerva Studio/shutterstock.com)
U Federaciji Bosne i Hercegovine do kraja sedmice cijene goriva biće niže za najmanje pet feninga, potvrdio je Zlatan Vujanović, ministar trgovine FBiH, a Republika Srpska će na sjednici Vlade RS u četvrtak, 14. juna, odlučiti da li će intervenisati kada su u pitanju cijene.

Nakon sastanka Vujanovića sa predstavnicima menadžmenta najznačajnijih distributera naftnih derivata u FBiH dogovoreno je da cijene već sutra budu snižene.

- Zahtjevi za snižavanje cijena su već pristigli, a i obećanja su takva da će od sutra cijene biti niže. Trocifren broj zahtjeva je došao od kompanija koje posluju sa derivatima - rekao je Vujanović.

Ministar se dotakao i sastanka Donalda Trampa, predsjednika SAD-a i Kim Džong Una, lidera Sjeverne Koreje naglašavajući da taj sastanak može uticati na smanjenje cijena nafte na globalnom tržištu.

Kada je u pitanju Republika Srpska, Željka Cvijanović, premijerka RS, rekla je da će vlada u četvrtak razmatrati informaciju Ministarstva trgovine i turizma u vezi sa cijenom goriva i eventualnim intervencijama u tom smislu. Dodala je da u određenim situacijama postoji prostor da se interveniše bez obzira na otvoreno tržište i pravila tržišne ekonomije.

- U određenim situacijama, vrlo jasno propisanim, možete da intervenišete. Poznato je da su ovdje bile donošene određene odluke ograničenja marže kada je riječ o pojedinim namirnicama za opštu upotrebu - kazala je Cvijanović.

Dodala je da joj je žao što je cijena goriva povećana, ali je i pojasnila da je jedno povećanje bilo u vezi sa akcizama, a nakon tog povećanja koja su uslovljena cijenom na globalnim tržištima, na šta RS nije mogla da utiče.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.